Wilders, Okamura, Le Penová. V Praze se sejdou zástupci protiimigračních stran

Události: Pražské setkání zástupců protiimigračních stran (zdroj: ČT24)

Do Prahy míří na sobotní konferenci zástupci evropských protiimigračních stran z frakce Evropa národů a svobody (ENF). Setkání hostí hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Policie přijala zvýšená bezpečnostní opatření – už v pátek protestovaly v Praze podle policie asi tři stovky lidí, hlavně levicových aktivistů. Další demonstrace se čekají v sobotu.

Účastníci pochodu provolávali česky a anglicky hesla odsuzující politiku nenávisti, nacionalismus a fašismus, a naopak vybízející k solidaritě a přijímání uprchlíků. „V parlamentu hnědá pravice, obsadíme města, ulice, jsme antifašistická koalice, neprojdou přes nás!“ znělo jedno z provolávaných hesel.

Na transparentech nesly nápisy FCK SPD, Sjednocenou Evropu, Již vzhůru psanci této země, Sociální spravedlnost místo rasismu, nacionalismu a xenofobie.

Už v pátek měli do Prahy dorazit nizozemský odpůrce islámu Geert Wilders a neúspěšná francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Okamura je měl po příjezdu přivítat v poslaneckém klubu SPD. Čas přijetí nechtěl prozradit s ohledem na policejní bezpečnostní opatření, která se týkají zejména Wilderse.

„Wilderse budou kromě nizozemských policistů chránit i čeští bodyguardi. Policie k tomu nechce nic podrobného říct, ale praxe je taková, že s Wildersem pravděpodobně přijeli do Česka dva nizozemští policisté, kteří mohou být i ozbrojení. Záleží na tom, na čem se nizozemští a čeští policisté domluvili. Použít zbraň mohou v případě, že dojde k ohrožení Wilderse. Ten má ochranku už od roku 2010, protože mu vyhrožují smrtí radikální islamisté,“ uvedl redaktor ČT Richard Samko. 

Na sobotním setkání ENF by se prý mělo mluvit o novém modelu evropské spolupráce založeném na kooperaci suverénních zemí bez bruselských orgánů. Kromě Le Penové a Wilderse vystoupí také zástupce italské Ligy Severu Lorenzo Fontana nebo představitel rakouské FPÖ Georg Mayer. Do Prahy dorazí také zástupci protiimigračních stran z Británie, Itálie, Německa, Belgie či Polska.

„Jsme přesvědčeni, a čas nám dává za pravdu, že stávající model Evropské unie je nefunkční, Evropská unie je nereformovatelná. Myslíme, že je nejvyšší čas začít diskutovat o jiném modelu evropské spolupráce a připravit se na něj, dokud je čas. Protože tady je jedno hezké české přísloví, že účet platí poslední,“ řekl Okamura. Zdůrazňuje potřebu zachování volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, k tomu ale podle něj není třeba existence EU.

Levicové organizace plánují blokovat místa konání konference

Levicové organizace jako Iniciativa Ne rasismu, queer anarchistická skupina QAS, křesťansko-feministické ekumenické uskupení RFK, Socialistická solidarita a iniciativa Proti projevům nenávisti svolaly proti konferenci demonstrace. V sobotu plánují blokovat místa jejího konání. 

„Máme informace, že se levicoví extremisti, neofašisti a anarchisti chystají bránit tomu, aby se zástupci evropské parlamentní frakce, kterou volilo 13 milionů lidí, mohli demokraticky sejít,“ komentoval již dříve chystané demonstrace Okamura. Také prý doufá, že demonstrace konferenci ENF nenaruší a akce se uskuteční podle plánu.

Letos v lednu se konference ENF konala v německém Koblenci. Le Penová na ní vyzývala k opuštění eura, Wilders mluvil o konci používání politické korektnosti. Do stotisícového města na soutoku Rýna a Mosely tehdy dorazilo zhruba 3 tisíce levicových demonstrantů, kteří v blízkosti místa konání konference umístili sochy Adolfa Hitlera a Josifa Stalina, k násilným konfliktům ale nedošlo.