Australská vláda staví ze zákonů zeď proti „čínskému vlivu“. Peking jí vzkazuje, že je paranoidní

Horizont ČT24: Čína si předvolala australskou velvyslankyni (zdroj: ČT24)

Čínské ministerstvo zahraničí si povolalo australskou velvyslankyni Jane Adamsovou ke konzultacím. Jde o další krok v důsledku napětí ve vztazích mezi Canberrou a Pekingem. To se zvýšilo poté, co australská vláda předložila návrh zákona o cizím vměšování do politických aktivit v zemi. Norma mimo jiné zakazuje sponzorování politických stran ze zahraničí.

„Čínské ministerstvo zahraničí mělo důležitou diskusi s australskou velvyslankyní. Australská strana by měla mít rozhodně jasno ohledně čínského postoje v příslušných otázkách,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. 

Napětí ve vztazích mezi Austrálií a Čínou začalo kulminovat poté, co australská vláda předložila návrh nového zákona, který má bránit cizímu vměšování do politických aktivit v zemi.

Na základě vládního návrhu by mělo být mimo jiné zakázáno sponzorování politických subjektů ze zahraničí. Premiér Malcolm Turnbull přitom jako jeden z důvodů jmenoval „znepokojující zprávy o čínském vlivu“.

„Moderní Čína byla ustavena v roce 1949 slovy: čínský lid povstal. Bylo to stvrzení suverenity, bylo to stvrzení hrdosti. A my se také zdviháme a říkáme: australský lid povstane,“ uvedl australský premiér Malcom Turnbull.

Čína, která je největším obchodním partnerem Austrálie, na to reagovala s rozhořčením a oficiální list vládnoucí komunistické strany Lidový deník tyto zmínky označil za rasistické a paranoidní.

Kvůli podezřelým kontaktům rezignoval jeden ze senátorů

Kauzu provázela i nedávná rezignace australského senátora Sama Dastyariho. Vlivný opoziční politik čelí kritice kvůli podezřelým kontaktům s bohatými čínskými podnikateli. Australský ministr pro imigraci a ochranu hranic Peter Dutton označil Dastyariho dokonce za „dvojitého agenta“ ve službách Pekingu.

„Odcházím s vědomím, že jsem vždy ctil svůj parlamentní slib. Vždy jsem jednal bezhúhonně a zůstávám loajálním vlasteneckým Australanem,“ uvedl bývalý australský senátor Sam Dastyari.