Egyptská armáda vyzvala k urychlené dohodě, část vlády odchází

Káhira - V Egyptě odstoupili po masových protestech 4 ministři. Vládnoucí Muslimské bratrstvo ale oznámilo, že se bude dál bránit proti útokům demonstrantů. Egyptské opoziční hnutí, které stojí v čele protivládních protestů, dává prezidentovi Muhammadu Mursímu ultimátum. Má do zítřka odstoupit. Pokud tak neučiní, protesty budou pokračovat. Nátlak na vládu vytvořila také armáda, která dala politikům 48 hodin na to, aby splnili požadavky národa. Na káhirském náměstí Tahrír, kde je shromážděna opozice, se po prohlášení rozlehl jásot.

Opozice žádá Mursího okamžitý odchod. Poukazuje na to, že prezident nedokázal vyřešit ekonomické ani bezpečnostní problémy a přispívá k rozdělení Egypta na příznivce a odpůrce islamistů, díky nimž se dostal k moci.

Egyptské hnutí Tamarud dává Mursímu na odstoupení čas do zítřejšího odpoledne. Pokud se prezident moci nevzdá a nevypíše nové volby, hrozí opozice rozsáhlými občanskými nepokoji. Skupina pod výzvu k demisi shromáždila prý na 22 milionů podpisů.

Hnutí Tamarud:

„Dáváme Muhammadu Mursímu lhůtu do 2. července 17:00, aby se vzdal moci a umožnil státním institucím připravit předčasné prezidentské volby.“

Abdal Fatah Sisi, ministr obrany:

„Jestliže požadavky národa nebudou splněny ve stanovené lhůtě (tj. 48 hodin), pak armáda předloží rozvrh politických opatření, na jejichž splnění pak dohlédne.“

Dohodněte se do 48 hodin, vzkazuje armáda

O den delší limit dala politikům armáda. Podle ministra obrany Abdala Fataha Sisiho prý lid vyjádřil jednoznačně svou vůli a jakékoli prodlevy prý jen prohloubí politický rozkol. Na to, jak se zachová armáda, se netrpělivě čekalo. Při protestech proti bývalému režimu v roce 2011 zůstala stranou a po odstoupení tehdejšího prezidenta Husního Mubaraka na čas převzala vedení země. Minulý týden armáda dala najevo, že tentokrát zasáhne, jestliže budou protesty provázeny násilím.

Pro odchod z vlády se dnes rozhodli hned čtyři ministři. Žádný důvod demise nesdělili, státní agentura už ale před časem tvrdila, že sympatizují s protestujícími. Jde o ministra turistiky, o ministra komunikací a informačních technologií, o státního ministra pro právní a parlamentní záležitosti a o státního ministra pro životní prostředí.

Odpůrci egyptského prezidenta Muhammada Mursího dnes vtrhli do hlavního sídla vládnoucího Muslimského bratrstva a vyplenili ho. Na budovu dav zaútočil kamením a zápalnými láhvemi. V budově v tu dobu nikdo nebyl. Demonstranti vnitřek vyplenili. Někteří vyhazovali různé věci rozbitými a ohořelými okny ven, jiní vynášeli televize a jiné využitelné zařízení ven.

Už o víkendu zachvátila Egypt vlna protivládních protestů. V Káhiře na náměstí Tahrír demonstrovalo půl milionu lidí. Ještě ostřejší násilnosti, včetně přestřelek, pak vypukly za hranicemi metropole, hlavně ve městech na jihu země. „Jsme tu, abychom svrhli režim. Nikdo nás sem neposlal, jsme řidiči a dělníci, kteří povstali, aby režim padl. Máme dost vlády Muslimského bratrstva. Už je tu nechceme ani vidět. Buď my, nebo oni,“ říká rezolutně jeden z protestujících.

Násilné střety mezi odpůrci a stoupenci prezidenta si podle oficiálních údajů od neděle vyžádaly 16 mrtvých a téměř 800 zraněných. Osm lidí zemřelo během celonočních střetů u sídla vládního Muslimského bratrstva. V neděli zahynulo pět lidí při střelbě v nilských městech Baní Suvajf a Asijút jižně od Káhiry. Další mrtví jsou hlášeni například z Alexandrie a Kafr aš-Šajchu.

Mursí přiznal chyby

Egyptský prezident Muhammad Mursí si je vědom toho, že udělal chyby, a pracuje na jejich nápravě. Řekl to jeho mluvčí po nedělních mohutných demonstracích, které byly největšími protesty v zemi od bouří „arabského jara“ v roce 2011.

Podle mluvčího Omara Amera myslí prezident Mursí vážně své výzvy k celonárodnímu dialogu. „Dává všemu egyptskému lidu najevo, že udělal chyby a že tyto chyby nyní napravuje,“ řekl mluvčí na noční tiskové konferenci. Mluvčí ji svolal poté, co do ulic egyptských měst vyšly v neděli miliony lidí, aby žádaly Mursího odstoupení a nové prezidentské volby.

Mluvčí prezidenta: „Svoboda projevu a právo pokojně protestovat je zaručené ústavou pro všechny. Ale násilí, sabotáž a zabíjení je odsouzeníhodné a neopodstatněné.“