Do brexitu Kreml nezasahoval, tvrdí Facebook. Trumpův syn musel vysvětlovat schůzku s Ruskou

Rusko se pomocí sociální sítě Facebook nesnažilo ovlivnit britskou kampaň před loňským referendem o brexitu. Tvrdí to provozovatel sítě. Z interního vyšetřování vyplynulo, že Rusko se veřejné mínění pokusilo formovat jen pomocí trojice reklam, které navíc zhlédlo pouhých několik desítek lidí.

Facebook začal po aktivitě ruských účtů pátrat na žádost volební komise, která od největší světové sociální sítě chtěla informace o všech případech možného ovlivňování volební kampaně.

Provozovatel sítě objevil tři takové ruské reklamy v ceně 72 pencí (21 korun). Tyto reklamy se přitom během čtyř dní, kdy byly přístupné, zobrazily méně než 200 britských uživatelů.

Vyšetřování se soustředilo na ruskou Agenturu pro výzkum internetu, která je považována za prodlouženou ruku Kremlu. Ta si před prezidentskými volbami v USA objednala reklamu za víc než 100 tisíc dolarů, pomocí níž se snažila ovlivnit náladu Američanů. Moskva jakékoli manipulace odmítá.

Trumpova syna griloval kvůli ruské kauze senátní výbor

V USA mezitím probíhá vyšetřování údajných vazeb Trumpova okolí na Rusko během prezidentské kampaně. Před senátním výborem pro tajné služby vypovídal ve středu syn amerického prezidenta Donald Trump mladší.

Zákonodárci se zajímají o schůzku Trumpa mladšího s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou, která se uskutečnila loni v červnu v newyorském mrakodrapu Trump Tower.

Prezidentův syn tvrdí, že od setkání očekával možné kompromitující informace o tehdejší otcově demokratické rivalce Hillary Clintonové, ale nakonec se nic zajímavého nedozvěděl. Jednání se tehdy zúčastnili i Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort.

Trump junior před týdnem vypovídal o ruském vlivu a ruských kontaktech před výborem Sněmovny reprezentantů pro tajné služby, který ruskou kauzu rovněž rozplétá. Středeční slyšení trvalo podle informací Reuters devět hodin, před týdnem vypovídal Trump mladší o hodinu méně.

Předseda senátního výboru Richard Burr v úterý prohlásil, že vyšetřování v letošním roce uzavřeno nebude.

Možným ruským zásahům do voleb v USA se nezávisle na Kongresu věnuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, kterému tento úkol svěřilo ministerstvo spravedlnosti. Muellerův tým se soustředí i na to, zda prezident či jeho nejbližší poradci věděli o rozsahu kontaktů členů Trumpovy kampaně s osobami napojenými na Rusko.