Mayová prohrála. Poslední slovo při schvalování brexitu budou mít poslanci

Horizont ČT24: Britský parlament bude mít ohledně brexitu rozhodující slovo (zdroj: ČT24)

Britský parlament proti vůli premiérky Theresy Mayové prosadil dodatek k zákonu o vystoupení země z Evropské unie, který zákonodárcům poskytne rozhodující slovo o podobě brexitu. Výsledek hlasování v parlamentu je považován za porážku Mayové, která se tak dostává pod tlak i ve své Konzervativní straně.

V 650členné Dolní sněmovně zvedlo pro dodatek ruku 309 poslanců, proti jich bylo 305.

Rozhodnutí poslanců znamená, že součástí zákona o brexitu se stane podmínka, že konečnou podobu rozluky musí schválit parlament. Mayová sice v minulosti zákonodárcům slíbila, že budou moci definitivní podmínky odchodu z EU posoudit, součástí zákona to ale nebylo.

„Jsme zaskočeni tím, že parlament pro dodatek hlasoval, ačkoli měl jasná ujištění,“ uvedl úřad britské vlády. „Dodatek nám ale nebrání v přípravě souboru právních předpisů pro odchod (z EU),“ dodal.

Mayová utržila podle Corbyna ponižující porážku

Jak poznamenal server BBC, poslanci učinili už stovky pokusů o změnu podoby zákona o brexitu, až nyní ale jeden z nich dokázali prohlasovat.

Poslankyně za Konzervativní stranu Nicky Morganová krátce po zveřejnění výsledku na Twitteru poznamenala, že „parlament právě převzal kontrolu nad vyjednáváním“.

Podle šéfa labouristů Jeremyho Corbyna je tato porážka pro premiérku Mayovou „ponižující zrátou autority“. 

Vznikající zákon o vystoupení z Evropské unie je základním pilířem legislativy kolem brexitu, který ruší opatření z roku 1972 spojující Británii s EU a zároveň přesouvá existující unijní legislativu do britského práva.

Velká Británie má Evropskou unii opustit o půlnoci 29. března 2019. Očekává se, že nadcházející summit EU v pátek potvrdí posun jednání mezi Bruselem a Londýnem do druhé fáze, která se má věnovat zejména budoucím vztahům království a Unie a podobě přechodného období.