Miliony eur pro Afriku zbrzdí migraci, doufají země EU. V Bruselu má premiéru Babiš

Události: Premiéra Andreje Babiše na summitu EU (zdroj: ČT24)

Brusel hostí dvoudenní summit Evropské unie. Lídři členských zemí zvolili na večerní jednání téma migrace a budoucnosti uprchlických kvót. Ještě před začátkem summitu se sešli zástupci zemí Visegrádské čtyřky (V4) s předsedou Evropské komise a potvrdili svůj příspěvěk 35 milionů eur (900 milionů korun) do unijního fondu pro Afriku. Český podíl přesahuje 220 milionů korun a podle premiéra Andreje Babiše jde o strategii, aby se migrace řešila mimo Evropu.

Svěřenecký fond pro Afriku vznikl před dvěma lety kvůli pomoci africkým zemím, z nichž migranti pocházejí nebo přes které směřují do Evropy. Zástupci visegrádské čtyřky, tedy zemí nejsilněji odmítající povinné uprchlické kvóty, jednali o svém příspěvku do fondu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a italským premiérem Paolem Gentilonim.

„Předseda italské vlády i předseda komise to přivítali. Potvrzuje to naši dlouhodobou strategii, že migraci nemůžeme řešit kvótami, které zásadně odmítáme,“ zdůraznil po schůzce Babiš, který je v Bruselu poprvé coby český premiér.

Premiéři zemí V4 Orbán, Morawiecki, Babiš a Fico během jednání v Bruselu
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

„Finanční podpora a připravenost podílet se na provedení projektu je další ukázkou přesvědčení zemí V4, že migrační tlak na Evropu může být efektivně řešen jen zajištěním ochrany vnějších hranic a řešením příčin migrace,“ dodalo nynější maďarské předsednictví středoevropské skupiny.

Sestřih TK premiéra Andreje Babiše na summitu EU (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico řekl, že jednoznačně odmítl, aby se země V4 o příspěvek dělily podle počtu obyvatel, velikosti země či HDP. Každá tak přispěje čtvrtinou. „Dohoda je taková, že čtyři země V4 ukážou stejnou míru solidarity a každá přispěje stejnou sumou. Velmi si vážím, že noví premiéři z Česka i Polska na tento projekt hned přistoupili,“ uvedl.

V Bruselu jedná summit EU o migraci a ukrajinské krizi (zdroj: ČT24)

Tusk: Emoce brání řešení zásadních otázek

Ještě před začátkem summitu vyvolalo velký ohlas vyjádření předsedy Evropské rady Donalda Tuska, který v podkladových materiálech pro debatu označil kvótový mechanismus za nefunkční a za věc, která členy EU jen rozděluje.

Ohledně migrace se podle Tuska line dělící čára mezi „východem a západem“. Je provázena emocemi, které ztěžují hledání už jen společného jazyka a racionálních argumentů, upozornil Tusk.

Německá kancléřka Angela Merkelová však dala najevo, že má na věc jiný názor: „Podklady jednání, které jsme dostali od předsedy Evropské rady, nejsou ještě dostatečné,“ řekla. Řízení migrace navenek je dobré a důležité, „ale potřebujeme i solidaritu uvnitř,“ dodala.

Také dosluhující rakouský kancléř Christian Kern Tuska kvůli návrhům v oblasti migrace kritizoval: „Principy myšlení, které vyjádřil v dopise, odmítám s nejvyšší možnou měrou.“

Události, komentáře k unijnímu summitu (zdroj: ČT24)

Nepřijmeme uprchlíky jenom kvůli žalobě, zdůraznil Babiš

Naopak český premiér Babiš ocenil, že Tusk měl odvahu říct to, co si „všichni myslí“. K Tuskově pohledu se přiklonil i předseda slovenské vlády Fico: „Je to svatá pravda, taková rozhodnutí rozdělují EU. Budu prosazovat, aby otázky kvót či brexitu byly předmětem konsensu, nemohou být výsledkem většinového rozhodnutí.“

Babiš také odmítl, že by Česko mohlo přijmout několik uprchlíků jen proto, aby přimělo Evropskou komisi stáhnout žalobu kvůli nedodržování kvót. „Nemůžeme vyřešit pokutu tím, že si vezmeme 20 uprchlíků. Je nepřijatelné, aby nám někdo vnucoval, kdo u nás bude pracovat nebo žít, my si to zkrátka chceme vybrat sami, kvóty jsou špatně od počátku, ale komise je v tom zacyklená,“ konstatoval Babiš.

Na téma migrace došlo až při pracovní večeři. Formální závěry k migraci schůzka nemá. Summit má pouze nastartovat debatu o tom, jak by členské země chtěly v příštím půlroce vyřešit reformu azylového systému.

Rozhodnutí o kvótách, které považuji za nesmyslné a které nevyřeší problém ilegální migrace, má negativní dopad na image Evropské unie a Evropské komise. Předpokládám, že takovou chybu už státy nebudou opakovat.
Andrej Babiš
český premiér

Lídři zemí EU se večer také shodli, že nezmění svou pozici v otázce Jeruzaléma poté, co ho Spojené státy uznaly za hlavní město Izraele. Na Twitteru o tom informoval Tusk. Podle EU je jediným řešením vznik nezávislých států Izraele a Palestiny, přičemž Jeruzalém bude hlavním městem obou.

Babiš se v Bruselu seznamuje s evropskými politiky

Vrcholné jednání EU se pro českého premiéra stalo příležitostí poprvé se představit na evropské politické scéně. Babiš na jednání sedí mezi francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a švédským ministerským předsedou Stefanem Löfvenem.

Už před odletem na summit prohlásil, že s některými premiéry či prezidenty se bude snažit navázat osobní kontakty a pokusí se domluvit bilaterální jednání, řadu z nich prý ale už zná. Jmenoval nizozemského premiéra Marka Rutteho, francouzského prezidenta Macrona nebo rovněž čerstvě jmenovaného polského premiéra Morawieckého, s kterým se poznali, když byli ministry financí.

„Telefonovala mi paní Merkelová, telefonoval jsem si se Sebastianem Kurzem,“ připomněl také pravděpodobného budoucího rakouského kancléře.

Merkelová Babišovi připomněla, že stále umí trochu česky
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

To jsem přežil tolik českých premiérů? podivoval se Fico

Už dopoledne si Babiš na jednání šéfů vlád zemí visegrádské skupiny potykal se slovenským premiérem Ficem. Novinářům to po schůzce prozradil sám Fico s tím, že si povídali slovensky. „Velmi si toho vážím, vztahy mezi českým a slovenským premiérem byly vždy vynikající, bez ohledu na to, v jakém táboře se nacházeli,“ uvedl.

Fico připomněl, že osobně měl skvělé vztahy s Mirkem Topolánkem, Jiřím Paroubkem, Petrem Nečasem, Janem Fischerem i Bohuslavem Sobotkou. „Bože, to jsem jich tolik přežil, to je hrozné,“ žertoval. Myslí si, že i spolupráce s Babišem bude bez problémů.

„Nový chlapík, jak se vede?“ přivítal se s Babišem dopoledne při prvním setkání předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ke svému staršímu vyjádření, že Juncker je „alkoholik, který kazí pověst EU“ se nyní český premiér nechtěl příliš znát. Novinářům místo toho řekl, že s předsedou komise se ještě později v průběhu dne hodlá setkat k dvoustrannému jednání.

To ještě před začátkem summitu absolvoval s předsedou unijních schůzek Donaldem Tuskem. Německá kancléřka Merkelová zase Babišovi česky připomněla, že z dob své někdejší vědecké kariéry stále trochu ovládá češtinu.