Chorvatsko slaví. O půlnoci se stane 28. členem EU

Záhřeb - Napříč Chorvatskem propukla vlna oslav. Přesně o půlnoci se přímořská země stane 28. členem Evropské unie. Do Záhřebu kvůli tomu přijela řada státníků včetně českého prezidenta Miloše Zemana. První rozšíření od začátku ekonomické krize ale vzbuzuje také obavy.

Oficiální část oslav začne ve 23:00, na programu jsou výstupy herců a umělců. O půlnoci Záhřeb osvětlí velký ohňostroj a za zvuků Beethovenovy Ódy na radost se Chorvatsko formálně přičlení k EU.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Chorvatsku Martina Ježka už skončila oficiální večeře státníků ze všech zemí EU a pozornost se upíná k oslavám, koncertům a ohňostrojům, které se budou konat na různých místech země. Na vstup do unie se prý těší hlavně mladí lidé – slibují si od něj snazší možnost cestovat po Evropě a získat práci v zahraničí.

Na druhou stranu ale Ježek připomněl, že mezi Chorvaty panuje i jistá skepse – jsou rozhořčeni například problémy s registrací tradičních produktů, jako je víno prošek či šunka pršut, na jednotném vnitřním trhu EU. Místní zemědělci a potravináři se také obávají přívalu levného dovozového zboží.

O přistoupení Chorvatska se staral český komisař Füle

Evropská unie se naposledy rozšířila v roce 2007 o Rumunsko a Bulharsko. Podle agentury AP jsou ale současné chorvatské oslavy méně okázalé než ty, s nimiž vstupovali do unie Bulhaři a Rumuni před šesti lety.

Vstup Chorvatů do bruselského tábora měl na starosti nejvýše postavený Čech v Bruselu eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Bylo to první rozšíření po sedmi letech, navíc první od vypuknutí krize. Füle tento krok hodnotí jako svůj životní úspěch. „Určitě jsem rád, že jsem u toho mohl být. Mé ambice nebyly o jedné zemi,“ přiznal Füle.

Belgický zábavní park Minievropa se rozšířil o chorvatskou atrakci
Zdroj: ČT24

Nejčtenější německé noviny se bojí, že kvůli dluhům, korupci i nezaměstnanosti bude Chorvatsko po Řecku a Kypru jen dalším „hrobem“ miliard eur. Český eurokomisař to ale odmítá s tím, že Němci z minulých rozšíření ekonomicky těžili. „Myslím si, že ani v případě Chorvatska není nejmenší důvod se domnívat, že to bude další minusová položka,“ míní Füle.

V europarlamentu sice přijde několik zemí včetně Česka o jednoho poslance, co se ale rozšířilo, je belgický zábavní park Minievropa. Díky vstupu Chorvatska má o jednu atrakci navíc.