Mluvčí Kremlu: Snowdenem se nezabýváme

Moskva - Ruské vedení se kauzou „Snowden“ nezabývá. Ruské rozhlasové stanici Echo Moskvy to řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Třicetiletý Američan Edward Snowden je kvůli vyzrazení tajných informací na útěku před americkou spravedlností. „Kreml jeho osud neřeší,“ prohlásil mluvčí. Dodal, že nebude „nic komentovat, nic vysvětlovat a nic hodnotit“.

Američan, který britskému a americkému tisku vyzradil detaily utajovaného protiteroristického programu Prism, už týden pobývá v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo. Má zájem přemístit se do Ekvádoru, jehož úřady chce požádat o politický azyl. Dostal se ale fakticky do patové situace, protože Ekvádor i Rusko od něj dávají ruce pryč.

Úřady v Quitu trvají na tom, že žádost o azyl může Snowden podat jen na některém z ekvádorských velvyslanectví. Moskva ale nechce z tranzitního prostoru Američana pustit, protože nemá platné osobní doklady. Pas mu zrušilo americké ministerstvo spravedlnosti minulý pátek současně s obviněním ze špionáže. Zatímco Ekvádor čeká na krok Moskvy, Rusko dává najevo, že osud prchajícího Američana závisí na rozhodnutí Ekvádoru.

Tranzitní zóna letiště Šeremeťjevo
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Ruští politici nicméně vůči Snowdenovi projevují stále větší sympatie. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov dnes na svém účtu v Twitteru napsal, že vydání Snowdena z Ruska do Spojených států by bylo nemorální. „Vydání politického uprchlíka je morálně nepřípustné,“ napsal ruský politik, který už v minulých dnech označil Snowdena za „disidenta“.

Agentura Interfax dnes napsala, že do Havany, přes kterou chce do Ekvádoru cestovat, Snowden ani dnes neodletí. „Na seznamu cestujících pro dnešní let žádné takové jméno uvedeno není,“ dozvěděli se novináři na přepážce letecké společnosti Aeroflot.