Ahmadínežád: Írán disponuje až šesti tisíci odstředivkami na obohacování uranu

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, kterého citovala polooficiální agentura Fars, dnes na setkání s univerzitními profesory v městě Mašhad na severozápadě země oznámil, že Írán již disponuje pětitisíci až šesti tisíci odstředivkami na obohacování uranu. Tato informace patrně ještě zvýší napětí se západem v čele se Spojenými státy, které podezírají Írán ze snahy vyrobit jadernou bombu. Ahmadínežád dodal, že západní země jsou s tím, že počet centrifug v Íránu dál už stoupat nebude, srozuměny a že prý nemají problém s tím, aby odstředivky pracovaly.

Západní experti upozorňují, že již s třemi tisíci centrifug, které měl Írán již před mnoha měsíci, může tato země být schopna do jednoho roku vyrobit dostatek materiálu potřebného pro výrobu atomové bomby. Íránští představitelé však tvrdí, že uran se v zemi obohacuje výhradně pro potřeby jaderných elektráren s cílem zajistit energetickou soběstačnost země.

Ahmadínežád naposledy před třemi dny opět prohlásil, že Írán ve sporu o svůj kontroverzní jaderný program neustoupí ani o píď. Západ v čele s USA se snaží příslibem hospodářských výhod a spolupráce přimět Írán k zastavení sporných jaderných aktivit. V posledním kole jednání mezi zástupci světových mocností a Íránem, které proběhlo v Ženevě, však Teherán na nabídku Západu neodpověděl.