Tisíce srbských nacionalistů protestují proti vstupu do EU

Bělehrad - Tisíce srbských nacionalistů vyšly do ulic, aby protestovaly proti vstupu své země do Evropské unie. Svolání akce přišlo jen pár hodin poté, co unijní summit v Bruselu rozhodl o zahájení přístupových jednání. Demonstranti vyčítají svému premiérovi, že dovedl Srbsko až před dveře Evropské unie, ačkoliv před volbami vedl nacionalistickou rétoriku.

První rozhovory Bělehradu s Bruselem by se měly konat nejpozději v lednu příštího roku. V Srbsku ale panuje ohledně vstupu do Evropské unie značně rozpolcená nálada. Nacionalisté vyčítají premiérovi Dačićovi například to, že proevropská zahraniční politika země je v rozporu s původně nacionalistickým programem jeho vlády. Do ulic vyšlo vyjádřit svůj nesouhlas několik tisíc lidí. I tak má ale Dačićova vláda u široké veřejnosti podporu.

Sousední Chorvatsko se stane členem už v pondělí. Nálada v přímořském státě je ale prozatím velmi střízlivá. Lidé se spíš baví o rizicích, která vstup do EU přináší - zejména se bojí změn v potravinářství nebo propouštění v loděnicích. Značné zklamání u Chorvatů vyvolalo také odřeknutí účasti německé kancléřky Angely Merkelové na zítřejších oficiálních oslavách.

Telefonát zpravodaje ČRo Martina Ježka (zdroj: ČT24)