Zeman přijel na návštěvu Slovenska, svou poslední zahraniční cestu v tomto funkčním období

Záznam tiskové konference českého a slovenského prezidenta (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman po schůzce se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou vyjádřil přesvědčení, že vztahy mezi ČR a Slovenskem ani v budoucnu nebudou zatěžovat vážnější problémy. Zemanova cesta na Slovensko je jeho poslední zahraniční návštěvou v tomto funkčním období.

Součástí slavnostního ceremoniálu bylo vítání chlebem a solí a nástup čestné stráže slovenského prezidenta, samotná přehlídka vojenské jednotky po červeném koberci se ale nekonala. Kvůli rekonstrukci hlavního nádvoří prezidentského paláce v centru metropole se přivítání Zemana uskutečnilo na menším nádvoří u zahrady sídla hlavy slovenského státu.

Podle programu oba prezidenti po společné schůzce a obědě odpoledne položili věnce a poklonili se u Pomníku československé státnosti, jehož součástí je i socha Tomáše Garrigua Masaryka, a také u Památníku Milana Rastislava Štefánika, který byl v roce 1918 jedním ze spoluzakladatelů Československa.

Zemanova návštěva Bratislavy je součástí tradice, podle které český či slovenský prezident před skončením mandátu zavítá do druhého státu bývalé československé federace. V lednové přímé volbě českého prezidenta bude Zeman obhajovat prezidentský mandát.

Babiš důkazem spolupráce obou národů

„Byl jsem přítomen otevření Slovenského domu v Praze. Celou dobu se jedná o otevření Českého domu v Bratislavě, kde by byla půvabná hospůdka s českým pivem, s českou kuchyní. Něco, co by obohatilo Bratislavu z kulinářského hlediska. Zatím jsem slyšel celou řadu výmluv a výkladů, že něco nejde,“ řekl Zeman.

Setkání českého a slovenského prezidenta v Bratislavě
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Podle informací ČTK Bratislava ve zmiňované otázce vidí problém na české straně, která prý nevybrala konkrétní budovu. „Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že vztahy mezi našimi zeměmi ani v budoucnosti nebudou zatíženy žádnou vážnější problematikou, než je ten Český dům,“ uvedl Zeman.

A dodal, že důkazem dobré spolupráce obou národů je, že jmenoval českým premiérem příslušníka slovenské národnostní menšiny, rodáka z Bratislavy Andreje Babiše. Možnosti zlepšení spolupráce mezi oběma státy vidí Zeman ve vojenské oblasti a zbrojním průmyslu.

Kiska: Přijetí eura bylo velmi silným impulzem pro rozvoj naší ekonomiky

Slovenský prezident Kiska uvedl, že z pohledu bilaterálních vztahů mezi oběma státy bývalé federace jen stěží lze dělat ještě něco lépe. „S radostí jsem mohl konstatovat, že neznám dvě země, které by měly k sobě tak blízko jako Česká a Slovenská republika. Naše vztahy jsou na výborné úrovni,“ řekl Kiska. Taktéž ocenil, že Zeman dodržel tradici a na poslední oficiální návštěvu před prezidentskými volbami přijel na Slovensko.

Kiska zároveň připomněl, že Slovensko a Česko se liší v tom, že země pod Tatrami již zavedla jednotnou evropskou měnu euro. „Jsme velmi spokojeni s tím, že naše země euro přijala. Bylo velmi silným impulzem pro rozvoj naší ekonomiky“, uvedl Kiska.

Od předsedy slovenského parlamentu a koaliční Slovenské národné strany (SNS) Andreje Danka se Zemanovi dostalo podpory v kandidatuře na další funkční období hlavy státu. „Netajím se tím, že v mnoha názorech se s panem prezidentem (Zemanem) shoduji a věřím, že v prezidentském úřadu zůstane i po nejbližších volbách,“ řekl podle tiskového odboru slovenské sněmovny Danko, který se zúčastnil slavnostního oběda obou prezidentů.