V Rakousku vybuchl plynový terminál. Dodávky na jih Evropy jsou přerušené

Události: Při explozi plynového terminálu v Rakousku zemřel jeden člověk (zdroj: ČT24)

V obci Baumgarten an der March na východě Rakouska explodoval plynový terminál OMV. Při požáru šesti budov zemřel jeden člověk a dalších 21 bylo zraněno. Tranzit plynu do Rakouska přes Slovensko je uzavřen, přerušené jsou dodávky do Itálie, Slovinska a Chorvatska. Velkoobchodní ceny plynu prudce vzrostly. Exploze měla podle prvních zjištění patrně technické příčiny.

Jednadvacet lidí utrpělo při výbuchu a následném požáru lehké zranění, jeden člověk je zraněn vážně. První informace rakouských médií hovořily až o šesti desítkách zraněných.

Obětí výbuchu je podle policie 32letý muž. Zranění utrpěli především Rakušané, mezi lehce zraněnými je podle provozovatele terminálu ale i šest cizinců. Slovenská policie oznámila, že jedním z nich je Slovák. „Je v nemocnici. Nic vážného se mu naštěstí nestalo,“ uvedla.

K explozi terminálu došlo v 8:45. Na místo vyjelo několik hasičských jednotek a sanitek, zasahovat musely i vrtulníky. Hasiči měli na místě 240 mužů, požár se jim podařilo uhasit před polednem.

Černý dým byl podle agentury APA vidět i v několik desítek kilometrů vzdálené Vídni. Zranění i hmotné škody zůstaly omezené na areál terminálu. Obrovský žár roztavil zaparkovaná auta, citovala rakouská rozhlasová stanice Radio Niederösterreich mluvčího hasičů.

Svědci uvedli, že výbuch byl cítit jako zemětřesení. Policie okolí uzavřela a vyzvala, aby se lidé oblasti vyhnuli.

Znělo to, jako kdyby spadlo letadlo. Země se třásla deset minut, všichni vyběhli z domů a pak jsme uviděli plameny.
Gerda Ruggenthaler
obyvatelka obce Baumgarten an der March

Provoz terminálu je pozastavený

Podle provozovatele zařízení, společnosti Gas Connect, v areálu pracovalo zhruba padesát lidí. Společnost na svých stránkách průběžně zveřejňuje aktuální informace k události, škody jsou podle ní značné. „Zařízení bylo kontrolovaným způsobem zastaveno a je mimo provoz,“ řekl mluvčí Gas Connectu Armin Teichert. 

Baumgartenský terminál je důležitým uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek ve střední Evropě. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupina OMV.

Podle agentury APA se v terminálu odehrává přejímání, měření a zkoušení plynu z Ruska, Norska a dalších zemí. Z Baumgartenu je plyn distribuován do Německa, Itálie, Francie, Slovinska, Chorvatska a Maďarska. Terminálem projde zhruba třetina ruského exportu zemního plynu určeného pro západní Evropu.

Itálie vyhlásila stav nouze

Slovenská plynovodní společnost Eustream přerušila přepravu plynu do Rakouska. „V důsledku události v Rakousku… jsme upravili tranzitní režim naší sítě, abychom plně zajistili její bezpečnost a přerušili jsme tranzit do Baumgartenu,“ potvrdil mluvčí Eustreamu. Přerušené jsou dodávky do Itálie, Slovinska a Chorvatska. 

Italský ministr průmyslu Carlo Calenda vyhlásil stav nouze, protože exploze přerušila dodávky ruského plynu do země, a zdůraznil potřebu Transadriatického plynovodu TAP. Ten má poskytnout Itálii novou trasu pro dodávky plynu, avšak kvůli protestům je zpožděný.

Zásah hasičů po výbuchu plynového terminálu v Rakousku
Zdroj: Rotes Kreuz Gänserndorf

Italská energetická firma Snam se domnívá, že by dodávky mohly být obnovené ještě během úterý, plyn svým klientům je schopna zajistit díky zásobám. Také ministerstvo průmyslu uklidnilo, že situace je pod kontrolou.

Ruský Gazprom Export uvedl, že pracuje na přesměrování toku plynu a snaží se zajistit nepřerušené dodávky klientům.

Velkoobchodní ceny plynu se mezitím výrazně zvýšily. V Itálii na velkoobchodním trhu s dodáním následující den skokově vzrostly o 215 procent na rekordních 75 eur za megawatthodinu. V Británii, která má v Evropě největší trh s plynem, se cena plynu s okamžitým dodáním dostala na maximum od roku 2013.

Dodávky plynu do Česka havárie neohrozí

Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml řekl, že havárie nebude mít na dodávky plynu do Česka vliv, nehrozí podle něj ani zdražení komodity.

„Od roku 2013, kdy byl uveden do provozu plynovod Opal, je největším vstupním místem plynu do České republiky Hora Svaté Kateřiny u bývalé východoněmecké hranice. Plyn tak dnes teče obráceně než dříve,“ dodal. Mluvčí Eustream potvrdil, že havárie nebude mít dopad na dodávky zemního plynu ani na Slovensko.