Írán zatkl skupinu Slováků. Měli fotit z rogala vojenské objekty

Bratislava - Íránské úřady zadržely skupinu pěti až šesti Slováků, kteří údajně z rogala fotografovali kromě jiného i vojenské objekty. Bratislava nyní vede s Teheránem složité vyjednávání, napsal dnes portál listu SME s odvoláním na slovenské ministerstvo zahraničí.

Bližší údaje nejsou k dispozici, slovenské ministerstvo zahraničí je kvůli diplomatickým rozhovorům na informace skoupé. K zadržení mělo dojít před třemi týdny.

„Náš zastupitelský úřad v Teheránu je v přímém kontaktu se zadrženými občany i s íránskou stranou. V celém případu ještě nepadl konečný verdikt. Vše je otevřené, proto v tuto chvíli nemůžeme poskytovat žádné další podrobnosti,“ uvedla slovenská diplomacie.

Slováci odjeli do Íránu začátkem května na plánovanou expedici. Všichni jsou členy paraglidingového klubu. "Se špionáží to nemá nic společného. Je to nedorozumění, řekl serveru SME jejich kamarád, který nechtěl být jmenován.

Matej Valúch
Zdroj: ČT24/YouTube

Za letošní půlrok jde již o druhý takovýto případ. V lednu zadrželi Íránci Slováka Mateje Valucha pro podezření ze špionáže, o měsíc později ho ale propustili. Podle Teheránu shromažďoval informace o „vědeckých pokrocích země“, Slovák ale jakoukoli spolupráci s výzvědnými službami popřel.

Valuch předpokládá, že zadržení Slováci jsou teď umístěni na samotkách, čímž je na ně činěn psychický nátlak: „Pokud budou spolupracovat a nebudou se snažit nic zatajit, předpokládám, že se všechno vysvětlí a budou v pořádku.“

Valuch se během své internace v Íránu objevil na televizní obrazovce, kde mluvil o tom, jak přijel pracovat do Íránu a jak ho později kontaktoval agent CIA Steve Logano, kterému zmíněné tajné informace posílal. Odborníci označili jeho výpověď za nedůvěryhodnou s tím, že se stal zřejmě obětí íránské propagandy.