Čína přesídlila dva miliony Tibeťanů

Peking - Více než dva miliony Tibeťanů nechaly přesídlit čínské úřady během posledních sedmi let. Mnoho z nich, včetně statisíců kočovníků, se muselo usadit v takzvaných socialistických vesnicích. Uvádí to nová zpráva skupiny Human Rights Watch.

Cílem těchto přesídlení je zavést nad etnickými Tibeťany přísnější politickou kontrolu, píše Human Rights Watch. Snímky z Google Earth, které skupina zveřejnila, naznačují hromadné ničení existujících domů a výstavbu vesnic s uniformními řadami nových budov.

„Vláda začala posílat nové týmy činitelů komunistické strany do jedné každé vesnice v tibetské autonomní oblasti,“ řáká k tomu Nicholas Bequelin, odborník na Asii spolupracující s Human Rights Watch.

„Tyto nové kádry rozmístěné ve vesnicích dostaly instrukce, aby jedly, žily a pracovaly s vesničany. Cílem je sledovat jejich politické názory a identifikovat ty, jejichž loajalita straně nebo vládě je pochybná,“ dodává Bequelin.

Přestavba jedné z vesnic na snímku Google Earth
Zdroj: ČT24/Human Rights Watch

Čínská vláda vytrvale zdůrazňuje, že na Tibet vynakládá miliardy dolarů ve snaze posílit jeho hospodářství a zlepšit způsob života Tibeťanů. Příliv etnických většinových Chanů do oblasti a omezování náboženských svobod i kultury místních obyvatel ale vede ke stálému napětí.

Za poslední čtyři roky se nejméně 117 Tibeťanů zapálilo na protest proti čínské vládě v Tibetu. Nejméně 90 z nich popáleninám podlehlo.

Další informace hledejte na webu Human Rights Watch.