Odborníci OSN, kteří mají vyšetřit použití chemických zbraní v Sýrii, jsou zatím v Turecku

Ankara - Odborníci OSN, kteří mají vyšetřit případy použití chemických zbraní v Sýrii, už dorazili do sousedního Turecka, kde mohou získat nejen informace o syrských útocích, ale i krevní vzorky lidí postižených těmito útoky. Sýrie v minulosti tým na své území nepustila, i když původně s vyšetřením incidentů souhlasila.

Skupinu sestavil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Její členové byli už v dubnu na Kypru připraveni odjet do Sýrie. Skupinu vede švédský vědec Ake Sellström, s nímž dnes jednal turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu.

Dle Reuters chce skupina v Turecku získat informace o chemických útocích v Sýrii. Skupina v Turecku sice nebude schopná získat vzorky půdy a další potřebné vědecké důkazy, ale může se dostat ke krevním vzorkům postižených osob a také k informacím rozvědek.

  • „Jelikož nemůže odjet do Sýrie, navštěvuje Sellström země jako Turecko, Francii nebo Británii, aby získal informace o použití chemických zbraní,“ sdělil nejmenovaný turecký diplomat.
Boje v Sýrii
Zdroj: AP/Andoni Lubaki/ČTK

První snímky a informace o lidech vystavených v Sýrii údajně chemickým zbraním se objevily v březnu. Armáda a opozice se z útoků obvinily navzájem a obě strany žádaly nezávislé vyšetření. Damašek ale nechtěl týmu OSN povolit vstup do všech míst, pouze na jednu lokalitu předpokládaného incidentu.

Sýrie patří ke státům, které se nepřipojily ke konvenci o chemických zbraních, z toho důvodu není Sýrie podrobena inspekcím. Rozvědky odhadují, že jsou tam jedny z největších zásob chemických zbraní včetně sarinu. Syrská vláda obvinění z použití chemických zbraní vytrvale odmítá a považuje je za záminku pro intervenci.

Důkazy o chemických útocích mezitím dodávaly jiné strany, nejnověji francouzští novináři, kteří přivezli do Evropy prý i biologické vzorky. Francie pak oznámila, že laboratorní testy prokázaly použití chemických zbraní.

Také USA se pak přiklonily k tomu, že tyto zakázané zbraně použity byly. Washington dospěl rovněž k názoru, že chemické zbraně má pod kontrolou v Sýrii jedině režim, takže musí být odpovědný i za jejich použití. Washington potom rozhodl, že opozici rozšíří pomoc i na zbraně.

Merkelová: Pomoc ano, nevyzbrojujte ale povstalce

K vyzbrojování opozice se dnes vyjádřila kriticky německá kancléřka Angela Merkelová. Řekla, že chápe, proč Británie, Francie a USA uvažují o zbrojních zásilkách syrským povstaleckým skupinám, které právě čelí náporu syrské armády a libanonského Hizballáhu. Dle kancléřky ale zbrojení opozice představuje předem nevypočitatelné riziko. Také další kritici poukazují na to, že další zbraně konflikt prodlouží, ale poměr sil nijak výrazně neovlivní.

Vydáno pod