Na Eiffelovce se stávkuje. Turisti mají smůlu

Paříž - Jedna z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí Francie je již druhý den zavřena kvůli stávce. Zaměstnanci se domáhají lepších pracovních podmínek. Běžně se na Eiffelovu věž vypraví desetitisíce turistů denně, teď mají ale smůlu.

Zhruba 300 zaměstnanců se rozhodlo, že si vymůže vyšší platy a důstojnější podmínky pro svou práci, kterou na 324 metrů vysokém železném symbolu Paříže vykonávají. Jejich hlavním požadavkem je urychlené dokončení renovace interiéru věže, která byla zahájena v roce 2008 a měla trvat 18 měsíců, stále se však vleče.

Stavba z roku 1889 již dávno přesluhuje svou původně plánovanou životnost a denně ji navštíví až 30 000 lidí. Zaměstnanci již v úterý neúspěšně jednali se společností provozující věž, v níž má většinový podíl pařížská radnice.  

Tisíce zklamaných turistů tak místo výškového pohledu na francouzskou metropoli zklamaně u paty věže hledí na oznámení o stávce. „Myslím, že je to určitý francouzský stereotyp. Všude se tu stávkuje, tak proč by se nestávkovalo i na Eiffelově věži. Podle mě je to docela legrační,“ řekla americká turistka Kathrine Markowská.