Gillardová končí jako premiérka i předsedkyně své strany

Sydney - Australská vládní labouristická strana odhlasovala odvolání své dosavadní šéfky Julie Gillardové z čela strany. Nahradí ji její kolega Kevin Rudd, který stranu i vládu vedl již v minulosti. Cílem změny je odvrátit předpokládanou drtivou porážku labouristů ve volbách, které by se měly konat nejpozději za tři měsíce. Podle australských zvyklostí Gillardová přijde i o premiérský post.

Rezignace Gillardové na premiérskou funkci se očekává ve čtvrtek. Již dříve řekla, že když nedostane ve straně důvěru, odejde z politiky. První žena ve funkci ministerské předsedkyně v australských dějinách získala ve vnitrostranickém hlasování pouhých 45 hlasů, zatímco Rudd 57 hlasů.

Gillardová musí formálně předložit svou demisi generální guvernérce Austrálie Quentin Bryceové, která zastupuje oficiální hlavu státu, jíž je britská královna.

Dnešní hlasování se uskutečnilo tři roky poté, co Gillardová vystřídala Rudda na premiérském postu po obdobném vnitrostranickém procesu.

Změna přichází krátce před volbami plánovanými na 14. září. Podle průzkumů veřejného mínění se očekává prohra Australské labouristické strany, která by mohla ztratit až 35 mandátů. Rudd je ale jako politik u voličů oblíbenější než Gillardová, takže si mnozí dělají naděje, že strana dosáhne pod jeho vedením lepších výsledků.

Kevin Rudd
Zdroj: ČT24

Odchod Gillardové z čela strany ještě neznamená, že se předsedou vlády stane automaticky Rudd. Rozhodnutí Australské labouristické strany musí ještě schválit většina členů Poslanecké sněmovny. Kdyby Rudd v zákonodárném sboru podporu nedostal, byl by zformováním vlády pověřen opoziční vůdce Tony Abbott.

Jako premiér může pětapadesátiletý Rudd, který byl šéfem vlády v letech 2007–2010, vypsat volby již 3. srpna, aby vytěžil z očekávané popularity u voličů krátce po svém nástupu k moci.

Gillardové se dlouhodobě nedařilo získat si podporu veřejnosti i přes pokračující ekonomický růst země a nízkou nezaměstnanost v době, kdy se jiné rozvinuté státy potýkají s hospodářskou krizí.