Za nepříjemné otázky ránu: Europoslanec Ransdorf napadl reportéra

Brusel – Doslova rychlostí blesku se v Bruselu rozšířilo skandální video, v němž komunistický europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf napadl před europarlamentem reportéra nizozemské televize GeenStilj TV. Ten se ho zeptal, jak je možné, že za pouhý podpis prezenční listiny inkasoval poslanecké náhrady na celý den – v přepočtu bezmála osm tisíc korun. Český politik pochybení odmítá a tvrdí, že v parlamentu byl delší dobu a plnil si zde své povinnosti.

Podle nizozemské televize strávil Ransdorf v práci pět minut. Jakmile vyšel ze dveří, reportér ho zavalil smrští nepříjemných otázek. „Právě jste si vyzvedl 300 eur za nicnedělání. Právě jste přijel, zapsal se a odcházíte,“ konstatoval. Ransdorf se po něm ohnal, odbyl jej zvoláním „Zmizte! Zmizte! Nechápu, co tady děláte!“ a nadále se s ním odmítl bavit.

PODÍVEJTE SE na incident mezi Miloslavem Randorfem a Tomem Staalem, reportérem televize GeenStilj TV. (Začíná v čase 05:25).

„Řvali na mě, že beru peníze za nic, že jsem přišel a odcházím, není to pravda. Já jsem skutečně tady plnil své povinnosti. Chovali se hrubě, nevybíravým způsobem, a překáželi mi při odchodu, tak jsem se snažil je odstrčit. Řekl jsem, že nemám vůbec zájem s nimi diskutovat. Pronásledovali mě až k mému bytu a zatarasili mi do něj cestu, tak jsem je odstrčil s poukazem na to, že to je můj soukromý prostor, a šel jsem bydlet,“ vysvětlil Ransdorf s tím, že si na žurnalisty už stěžoval u šéfa europarlamentu Martina Schulze. „Nemohu to nazvat jinak než sprosťárnou,“ dodal Ransdorf k pondělnímu incidentu. Tvrdí, že žurnalisté se mu nepředstavili a nechtěli si nechat nic vysvětlit. Podle svých slov byl v europarlamentu delší dobu.

Jeho kolegové ale vidí věc jinak. „Já musím říct, že mě vůbec překvapuje, že někdo může takto agresivně jednat,“ komentoval Ransdorfovo chování místopředseda parlamentu Oldřich Vlasák (ODS). „Politikovi není dovoleno zaútočit na novináře jen proto, že klade nepříjemnou otázku,“ dodává německá europoslankyně a spolupředsedkyně frakce Zelení Rebecca Harmsová. Ransdorf nicméně nebyl jediným reportérovým terčem, vyvést z míry se nechal i italský europoslanec Raffaele Baldassarre, který také použil fyzické násilí.

Ransdorf uvedl, že si uvedené novináře údajně angažoval jistý euroskeptik, který systematicky útočí na evropské instituce a kterého vyhodili z jeho frakce. Svou reakci nevidí jako přehnanou. Kdyby dal průchod svým emocím, jednal by prý úplně jinak - zřejmě jako jeho italští kolegové, protože jednání novinářů podle něj slušné nebylo. Obává se, že podobných incidentů bude přibývat.

V dopise předsedovi europarlamentu Ransdorf píše, že v pondělí cestoval devět hodin, vystoupil na konferenci o budoucnosti Evropské levice, kterou v Evropském parlamentu pořádala lotyšská poslankyně Tatjana Ždanokaová, a po úřadování v kanceláři zamířil do nedalekého bytu. Může podle něj jít o „kampaň proti EP a jeho jednotlivým členům“.

Za každý den v parlamentu mají europoslanci nárok na diety ve výši 304 eur (přes 7 700 korun). Ransdorf podle českých médií nedávno po deseti letech splatil milionové dluhy, a odvrátil tak dražbu své vily a bytu. Na část dluhu si prý však znovu půjčil.

Není to poprvé, kdy se objevují podobná obvinění. Před čtyřmi lety dokonce na veřejnost unikl tajný audit z dílny samotného Evropského parlamentu, který ukazoval, jak poslanci zneužívají veřejné peníze. Před několika lety přinesla německá televize RTL reportáž o tom, jak si europoslanci ze svého mandátu dokázali udělat doslova zlatý důl. Berou peníze, o nichž se jiným politikům může jen zdát - bez ohledu na to, zda chodí, nebo nechodí do práce. Nezřídka se staví v parlamentu – pro jistotu rovnou s kufry – v pátek ráno, zaregistrují se do prezenční listiny, čímž si zajistí svých denních tři sta eur, a pak šupem odjedou na víkend. Už tehdy před štábem televize RTL doslova prchali.