Brazilská prezidentka slibuje demonstrantům reformy

Sao Paulo – Masové demonstrace dál trápí celou Brazílii. Prezidentka Dilma Rousseffová už kvůli nim navrhla referendum o politické reformě. Zároveň hodlá zlevnit veřejnou dopravu snížením daňové zátěže a zlepšit zdravotnictví a školství.

Rousseffová přišla po mohutných demonstracích s návrhem reforem. Chce vypsat všelidové hlasování, které by rozhodlo o zahájení „ústavního procesu politické reformy“. „Především chci zopakovat, že moje vláda naslouchá demokratickým hlasům. Musíme se naučit slyšet hlasy ulice,“ prohlásila prezidentka. 

Vláda podle ní sníží daň na paliva pro veřejnou dopravu, zároveň chce do veřejné dopravy investovat dalších 23 miliard dolarů (téměř půl bilionu korun). Demonstranty vyhnaly do ulic právě neustále se zvyšující ceny hromadné dopravy, k tomu se navíc přidávaly i další stížnosti na úroveň veřejných služeb. 

Ústřední hnutí organizující protesty Passe Livre snahu prezidentky sice ocenilo, avšak v protestech polevit nechce. Na 1. července je naplánovaná generální stávka. „Brazílie se 1. července zastaví,“ stojí ve zprávách, které rozesílají představitelé protestního hnutí po internetových sociálních sítích.

Fotbalový šampionát v Brazílii se blíží
Zdroj: brazílie/ČTK