Zeman chce převzít opratě, píše zahraniční tisk

Berlín/Vídeň/Bratislava - Očekávané úterní jmenování nového českého premiéra dnes německý list Frankfurter Rundschau doprovodil komentářem, že prezident Miloš Zeman chce očividně sám převzít opratě řešení politické krize v zemi. Agentura Reuters informuje o záměru Zemana jmenovat úřednickou vládu, upozorňuje přitom, že předčasné volby by se mohly konat letos v září.

Prezident Zeman se podle listu Wiener Zeitung nikdy netajil, že chce být politicky aktivní hlavou státu, která se bude podílet i na všední politice. Nyní proto využívá vládní krize k tomu, aby předvedl, co tím myslel. Rakouský deník s odkazem na české analytiky uvedl, že Zeman počítá s tím, že mu nezkušený úřednický kabinet přenechá více pravomocí. 

Frankfurter Rundschau v souvislosti se Zemanovým záměrem jmenovat premiéra připomněl, že se přitom několik dní zdálo, že Česko bude mít poprvé v historii ženu v premiérském křesle. Ačkoli Zeman chce své rozhodnutí zveřejnit až v úterý odpoledne, v Česku nikdo nepochybuje o tom, že prezident řešení politické krize pomocí jím jmenované úřednické vlády vezme do svých rukou, napsal německý list.

Zemanovo řešení, které se prezident snaží prezentovat jako státnické rozhodnutí, hodnotí kritici jako definitivní krok k poloprezidentskému systému, uvedl slovenský list Sme. „I kdyby působení příští vlády (Zeman) uměle neprotahoval, už dnes je daleko za hranicí toho, jak si při jmenování úřednických vlád počínali jeho předchůdci Václavové - Havel a Klaus,“ komentuje dění v ČR list Sme.

List Sme:

Obava, že prezident Zeman bude své představy o české politice prosazovat při každé příležitosti, se naplnila. Zatímco dosud mohl vládě či sociálním demokratům jen dělat něco natruc, dnes má situaci zcela v rukou.

Agentura AP poznamenala, že vládu technokratů si nepřeje žádná ze stran dosavadní české vládní koalice a ani socialisté, kteří jsou nejsilnějším opozičním blokem. 

Podle německého levicového listu Neues Deutschland to bude mít Zemanova úřednická vláda v parlamentu těžké, neboť analytici očekávají brzké hlasování o důvěře a nakonec i o rozpuštění sněmovny. 

Ať už se premiérem podle Warsaw Business Journal stane kdokoli, bude se muset vypořádat se zpomalenou českou ekonomikou. To bude i kvůli slábnoucím evropským trhům znamenat upřednostnění hospodářských vztahů s Ruskem, soudí polský list.