Verdikt v kauze Rubygate: 7 let vězení pro Berlusconiho

Milán – Italský expremiér Silvio Berlusconi byl dnes u soudu uznán vinným ze zneužití pravomoci v takzvané kauze Rubygate. Vinný je podle soudu i ze sexu s nezletilou marockou tanečnicí. Soud mu za to vyměřil sedmiletý trest vězení a doživotní zákaz působení v politice. Verdikt není ovšem pravomocný, Berlusconi se proti rozsudku odvolal, proces by tak mohl trvat ještě roky.

Ústřední postavou procesu Rubygate je mladá marocká tanečnice Karima Mahrúgová alias Ruby, s níž měl podle vyšetřovatelů expremiér placený pohlavní styk v době, kdy ještě nebyla plnoletá. To je v Itálii trestné. Navíc prý Berlusconi zneužil svou pravomoc, když se intervencí u policie snažil zabránit zatčení této mladé ženy podezřelé z krádeže.

Soud sedmiletým trestem ještě navýšil požadavek obžaloby, která chtěla pro Berlusconiho šestileté vězení. „Jde to za hranice reality,“ komentoval verdikt Berlusconiho advokát, právníci expremiéra se rovnou na místě proti rozsudku odvolali. Berlusconi označil verdikt za „násilný“ a prohlásil, že bude dál „vzdorovat perzekuci“.

Berlusconi i Mahrúgová obvinění odmítají a tvrdí, že sex spolu nikdy neměli. „Myslím, že jsme beze stínu pochybnosti prokázali, že ani policejní náčelník ani soudce nebyli vystaveni tlaku. O propuštění Ruby rozhodli sami. Také jsme prokázali, že nikdy neměla sexuální vztah s Berlusconim,“ říká Berlusconiho obhájce Niccolo Ghedini.

Berlusconi s justicí zápasí dlouhodobě, v posledních měsících ale pro něj skončilo hned několik kauz nepříznivě. V květnu mu například odvolací soud potvrdil čtyřletý trest vězení za daňové úniky ve společnosti Mediaset, kterou vlastní. Šestasedmdesátiletý mediální magnát však dosud nikdy nebyl pravomocně odsouzen.

Další Berlusconiho kauzy

FININVEST    
Berlusconiho firma Fininvest získala díky rozhodnutí římského soudce Vittoria Metty v roce 1991 obří vydavatelství Mondadori, jež původně nabyla mediální skupina CIR Carla de Benedettiho. V roce 2003 byli Metta a Berlusconiho právník Cesare Previti odsouzeni v této kauze za korupci. Berlusconiho soud v roce 2007 očistil; dva roky nato ho soud v Miláně uznal spoluzodpovědným a firmě Fininvest nařídil zaplatit společnosti CIR odškodné 750 milionů eur (odvolacím soudem sníženo na 560 milionů eur).    

MEDIASET 
Kauza pojmenovaná podle největší italské soukromé televizní společnosti, v níž má její zakladatel Berlusconi majoritní podíl skrze svou rodinnou firmu Fininvest. Je to první proces, v němž byl Berlusconi odsouzen za obchodní aktivity. V minulosti byl buď zbaven obvinění, nebo se kauzy vlekly tak dlouho, až byly promlčené.
Loni v říjnu byl Berlusconi odsouzen za daňové úniky v této kauze ke čtyřem letům vězení, tříletému zákazu vykonávat veřejné funkce a se spoluodsouzenými k náhradě škody 10 milionů eur. Soud záhy uvedl, že trest se snižuje na rok díky amnestii. Letos v květnu odvolací soud potvrdil čtyřleté vězení a zvýšil zákaz výkonu veřejné funkce na pět let. Nyní se čeká na podzimní jednání nejvyššího soudu; napřesrok ale vyprší promlčecí lhůta.  

MILLS 
Britský právník David Mills měl dostat úplatek 600 tisíc dolarů za falešné svědectví ve dvou Berlusconiho korupčních procesech koncem 90. let. Mills byl v roce 2009 odsouzen ke čtyřem a půl roku vězení, ale italský odvolací soud ho v únoru 2010 zprostil obžaloby kvůli promlčení; pět let vězení za korupci hrozilo i Berlusconimu. Proces, zahájený v roce 2007, byl ale několikrát pozastaven. Loni v únoru byl Berlusconi v kauze Mills zproštěn obžaloby z důvodu promlčení.     

NAHRÁVKY 
Případ se týká odposlechu někdejšího opozičního levicového lídra Piera Fassina a tehdejšího šéfa italské banky Unipol Giovanniho Consorteho. Přepis jejich rozhovoru o možném převzetí banky BNL Unipolem zveřejnil v roce 2005 deník Berlusconiho bratra Paola Il Giornale. Bankovní transakci, jež se nakonec neuskutečnila, tehdy vyšetřovala policie, takže nahrávka měla zůstat v tajnosti. Letos v březnu uložil soud v Miláně Berlusconimu (76) rok vězení za vyzrazení úředního tajemství; rozsudek není pravomocný.