Puigdemont zůstane v Belgii i po zrušení evropského zatykače

Katalánský expremiér Carles Puigdemont zůstane v Belgii i poté, co španělský nejvyšší soud zrušil evropský i mezinárodní zatykač. Vydaný byl před měsícem kvůli politikovým snahám o nezávislost Katalánska. Řekl to Puigdemontův advokát belgickému deníku L'Echo. Španělský zatykač na Puigdemonta totiž stále platí, takže mu doma hrozí zatčení. Španělský soudce zrušil zatykače i na čtyři katalánské exministry pobývající rovněž v Belgii. Pětice tak nyní může volně kamkoli vycestovat.

„Puigdemont do Španělska nepojede ani po zrušení evropského zatykače,“ potvrdil advokát Paul Bekaert. Uvedl také, že evropský zatykač na Puigdemonta a čtyři katalánské exministry pobývající rovněž v Belgii zrušil španělský soudce účelově. Podle Bekaerta se španělský soud obával, že belgická justice katalánské politiky vydá k trestnímu stíhání jen pro méně závažné trestné činy.

Soudce španělského nejvyššího soudu Pablo Llarena kauzu Madridem sesazené katalánské vlády převzal před více než týdnem od soudkyně Carmen Lamelaové, která evropský, mezinárodní i španělský zatykač na Puigdemonta a exministry vydala začátkem listopadu.

Soudce zrušení příkazů vysvětlil jako krok nutný pro to, aby trestné činy, z nichž byla pětice obviněna, posuzovala pouze justice ve Španělsku, a nikoli v jiné zemi. Spolupráce belgických orgánů podle něho není nutná, neboť politici v souvislosti s volbami dali najevo, že se hodlají vrátit dobrovolně.

Puigdemont a exministři jsou obviněni mimo jiné ze vzpoury, za což jim hrozí až 25 let. Takový pojem ale belgické právo nezná, a proto se už dříve spekulovalo, že Belgie možná vydá Katalánce na základě španělského obvinění ze zpronevěry veřejných fondů. Podle deníku El País by v takovém případě španělská justice nemohla Puigdemonta a vydané exministry soudit pro vzpouru, ale jen pro zpronevěru. Té se údajně dopustili uspořádáním referenda o nezávislosti Katalánska 1. října.

„Legálně může (Puigdemont) zůstat v Belgii donekonečna,“ uvedla belgická expertka na evropský zatykač Anne Weyemberghová. Podle ní ani nemusí žádat o azyl. „Aby mohl být v Belgii déle než tři měsíce, stačí mu zdravotní pojištění a prokázaní dostatku financí,“ řekl Philippe De Bruycker, bruselský právník, který se specializuje na problematiku udělování azylu.

Puigdemont už se na dálku zapojil do kampaně před volbami do regionálního parlamentu, které se v Katalánsku konají 21. prosince a v nichž je lídrem kandidátky Společně pro Katalánsko. Ve čtvrtek se chystá v Bruselu zúčastnit demonstrace, kterou tam svolaly dvě velké katalánské separatistické organizace pod heslem Probuď se Evropo, pomoz Katalánsku!