Kaczyński chystá vládní rošádu, premiérka Szydlová zřejmě skončí

Šéf polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński se chystá prosadit výměnu na premiérském postu. Dosavadní předsedkyni konzervativního kabinetu Beatu Szydlovou má podle jeho představ nahradit vicepremiér Mateusz Morawiecki. Sama Szydlová naznačila možný odchod z funkce v nočním tweetu. V rámci vládní rošády má přijít o funkci i ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Podle rozhlasové stanice RMF FM se v pondělí večer konala schůzka vedení PiS, na níž se o Kaczyńského návrhu jednalo. Výměna by se podle informací stanice měla uskutečnit možná již příští týden, nejpozději však do Vánoc.

To, že chce Jaroslaw Kaczyńsk prosadit do čela kabinetu právě současného ministra financí a rozvoje Morawieckého, potvrdil i vládě blízký deník Rzeczpospolita.

„Bez ohledu na cokoli, nejdůležitější je Polsko. Starající se o rodiny a hodnoty a bezpečné. Vyrostlé na křesťanských základech, tolerantní a otevřené. Moderní a ambiciózní. To je má země. Příklad pro Evropu i svět. Takoví jsme my, Poláci,“ napsala v noci Szydlová na Twitteru.

Mezi stovkami reakcí se objevila řada těch, které toto prohlášení interpretovaly jako přípravu na její brzký konec v premiérském úřadě.

Premiérka se zatím nevyjádřila

O možných změnách v polské vládě se mluvilo již několikrát, Szydlová však dosud vždy spekulace médií úspěšně rozptýlila. Na výzvy k tomu, aby potvrdila či vyvrátila aktuální informace, dosud nereagovala.

Ještě v polovině listopadu ji přitom předseda PiS u příležitosti druhého výročí konzervativně nacionalistické vlády kritizované opozicí i Evropskou komisí chválil za úspěšnou práci.

Jaroslaw Kaczyński, který je nejvlivnějším politikem v zemi, je považován také za neformálního vůdce vlády a nedá se čekat, že by se jeho pozice s nástupem Morawieckého změnila. I když se v minulosti objevily informace o Kaczyńského možném vstupu do kabinetu, podle médií hodlá raději nadále určovat linii vládní politiky ze zákulisí.

Devětačtyřicetiletý Mateusz Morawiecki je bývalým bankéřem, který se během dvou let vlády PiS zasadil mimo jiné o kroky k navrácení polské kontroly nad některými bankami ovládanými zahraničními společnostmi. Je považován za jednoho z nejschopnějších polských ministrů a je mu přičítána část zásluh za rostoucí polskou ekonomiku.