Ukrajinská tajná služba se pokusila zadržet Saakašviliho, příznivci ho osvobodili

Saakašvili utíkal před ukrajinskou tajnou službou po střeše, zachránili ho jeho příznivci (zdroj: ČT24)

Ukrajinská kontrarozvědka SBU se pokusila v Kyjevě zadržet bývalého gruzínského prezidenta a oděského gubernátora Michaila Saakašviliho. Podle SBU je důvodem podezření ze spolupráce s kriminální organizací, podle politikova advokáta jde o podezření z příprav státního převratu. SBU ráno v bytě politika zahájila razii, Saakašvili pak vylezl na střechu osmipatrového domu a tvrdil, že z ní skočí. Poté, co ho tajná služba zadržela, ale Saakašviliho příznivci osvobodili. Saakašvili se nyní angažuje v ukrajinské politice jako lídr opozičního Hnutí nových sil.

Před domem, kde Saakašvili žije, se v úterý střetli příslušníci policie a stoupenci gruzínského exprezidenta, kteří se na jeho podporu sešli před vchodem do domu. Sám politik během razie vylezl na střechu domu a vyhrožoval, že z ní skočí. Podle svědků provolával hesla „Porošenko (je) zloděj a zrádce“. Bezpečnostní složky ho ze střechy sundaly.

Demonstranti bránili převozu Saakašviliho a na ulici, kterou v centru Kyjeva jel automobil převážející politika, začali stavět barikády. Na pomoc bezpečnostním složkám dorazila i národní garda, Saaakšviliho příznivcům se ale nakonec podařilo politika z auta, kterým jej tajná služba SBU převážela k výslechu, osvobodit a vydali se s ním směrem k ukrajinskému parlamentu.

„Vyzývám vás k pokojným demonstracím za odstranění (ukrajinského prezidenta Petra) Porošenka, neměli byste se bát ničeho,“ cituje agentura Reuters slova, která Saakašvili pronesl po svém osvobození. Už v neděli svolal Saakašvili do Kyjeva demonstraci za odvolání Porošenka, které se zúčastnilo několik tisíc lidí. Demonstranti provolávali hesla „Ne korupci, ne Porošenkovi“ a „Bandu do vězení“.

Zatčení a převozu bývalého spojence ukrajinského prezidenta v Kyjevě bránilo několik set lidí. Během potyček s bezpečnostními složkami utrpělo zranění několik osob, včetně příslušníků policie. Nejméně pět lidí bylo zadrženo.

Saakašvili má den na to, aby přišel k výslechu

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko dal Saakašvilimu 24 hodin, aby se sám dostavil k výslechu. Stejnou lhůtu dal i Saakašviliho přívržencům ve stanovém táboře před parlamentem. Pokud neukončí svůj protest, budou proti nim podniknuta „příslušná opatření“, která Lucenko neupřesnil. Momentálně je Saakašvili podle prokurátora „na útěku před zákonem“.

List Ukrajinska pravda s odvoláním na policii informoval, že politik je podezřelý ze spolupráce s kriminální organizací. Později s odkazem na Saakašviliho advokáta dodal, že čelí podezření z „napomáhání svržení státního zřízení“.

Mluvčí SBU podle RFER/RL už dříve uvedla, že prohlídka Saakašviliho bytu souvisí s vyšetřováním, které vede úřad generálního prokurátora. Důvod ale neřekla. Podle zdroje agentury Unian se vyšetřování týká financování protivládních mítinků, které politik na Ukrajině organizoval.

Saakašvili se na Ukrajině začal politicky angažovat v roce 2015 na pozvání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který mu svěřil úřad gubernátora významné Oděské oblasti. Vztahy obou politiků se však následně prudce zhoršily. Saakašvili ukrajinského prezidenta obviňuje z váhavého potírání korupce a z klientelismu.

Spor vyvrcholil letos v létě, kdy Porošenko Saakašvilimu, který tou dobou pobýval v zahraničí, odebral ukrajinské občanství. Gruzínský exprezident se pak v září na Ukrajinu s pomocí svých stoupenců vrátil.

Kyjev Saakašviliho do Gruzie nevydá

Po odebrání ukrajinského občanství žádal Saakašvili několikrát o politický azyl na Ukrajině, avšak neúspěšně. S žádostí se obracel kvůli hrozícímu vydání do Gruzie, kde je stíhán pro údajné zneužití moci, kterého se měl dopustit v letech 2004 až 2013.

Ukrajina se ale Saakašviliho vydat nechystá, oznámil generální prokurátor Jurij Lucenko.  „Co bude dál (se Saakašvilim)? V současné době nezvažujeme (jeho) deportaci nebo vydání. Nyní půjde o výslech osoby, která je podezřelá ze spáchání obzvláště závažného trestného činu,“ citoval list Ukrajinska pravda Lucenka.

Podle Lucenka získal gruzínský exprezident na svou činnost na Ukrajině půl milionu dolarů (zhruba 11 milionů korun) od podnikatele, který se nyní ukrývá v Rusku a který patří k blízkým lidem svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Ten ze země uprchl v roce 2014 po krvavých protestech v ukrajinské metropoli, ukrajinská justice ho viní z vlastizrady.

Lucenko také tvrdí, že cílem protestních akcí Saakašviliho je uchopení moci na Ukrajině a zastavení soudního procesu proti Janukovyčovi. Saakašvili toto obvinění důrazně odmítl. Podle něj jde o snahu zdiskreditovat protestní hnutí na Ukrajině.

Ministr vnitra Arsen Avakov, který se těší pověsti soupeře prezidenta Porošenka, se mezitím nechal slyšet, že situaci okolo Saakašviliho může vyřešit jedině soud. „Jakýkoliv konflikt má jen zákonné řešení – a dokud nebude rozhodnutí soudu, veškeré dění nebude vyřešeno,“ uvedl na Twitteru. Současně dodal, že Saakašvili by se měl podřídit požadavkům zákona, tedy čelit obviněním, „a ne provokovat krveprolití a srážky!“