Jemenský exprezident Sálih je mrtev, zabili ho jeho bývalí spolubojovníci

V bojích v Jemenu byl zabit bývalý prezident Alí Abdalláh Sálih. Oznámily to zdroje šíitských povstalců. Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó potvrdily exprezidentovo úmrtí i na něj napojená média a také jeho politická strana. Sálih, který původně bojoval na straně šíitů proti vládě, se nedávno se svými spolubojovníky rozhádal a mezi jeho jednotkami a šíity zuří několik posledních dnů boje, jejichž obětí se teď stal i on sám.

„Přes sociální sítě a díky kontaktům v Jemenu se ČT podařilo potvrdit, že skutečně Alí Abdalláh Sálih, bývalý prezident, který vládl Jemenu od roku 1990 do své rezignace v roce 2012, podlehl zraněním už po druhém atentátu,“ uvedl zpravodaj ČT Szántó.

O úmrtí exprezidenta podle něj kromě íránských a jemenských médií informovala také média napojená přímo na Sáliha. „Definitivně smrt Sáliha, jedné z klíčových postav jemenské politiky v posledních pětatřiceti letech, potvrdila také jeho vlastní politická strana,“ dodal zpravodaj.

Místní média původně informovala, že šlo o útok výbušninou na exprezidentův dům v Saná, podle zpravodaje ČT ale Sálih zemřel při atentátu. „Na jeho automobil, který měl cestovat mezi hlavním městem Saná a městem Maríb, byl podniknut útok a Sálih byl zavražděn podle dostupných záběrů kulkou do hlavy. Zraněn je údajně i jeho syn,“ uvedl Szántó.

Zpravodaj ČT Szántó: Sálihovou smrtí vygradoval v Jemenu bratrovražedný boj (zdroj: ČT24)

Sálih proti šíitům: Bratrovražedný boj bývalých spojenců

Jemen je od roku 2014 dějištěm konfliktu mezi menšinovými šíity (Húsii) a vládou (místo hlavního města Saná sídlí v Adenu). Šíitské povstalce podporuje Írán a v roce 2015 vstoupila do bojů na straně vlády arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, aby vliv Íránu v Jemenu zastavila. Jednotky jemenské armády, jež zůstaly věrné exprezidentu Sálihovi, bojovaly dosud na straně šíitů.

Odchodem této klíčové postavy nastává ještě složitější období zmatků.
Jakub Szántó

„V roce 2011 byl Sálih nucen utéct po prvním atentátu do Saúdské Arábie a nakonec vyhledal léčení ve Spojených státech. V roce 2016 se vrátil do Jemenu a stáhl na svou stranu část jemu věrných armádních důstojníků. Jemenská armáda se tedy rozdělila a Sálih se s húsijskými šíitskými povstalci, kteří žijí na severozápadě Jemenu, připojil k povstání proti člověku, kterého předtím sám navrhl za sebe, proti bývalému viceprezidentovi, dnes tedy prezidentovi Hádímu,“ vysvětlil Szántó.

V sobotu Sálih vyzval Rijád k dialogu a arabská koalice následně zaútočila na pozice Húsíů v Saná. Spory mezi povstalci tím vyhřezly naplno. Za konfliktem šíitů a Sálihových lidí údajně stojí spory o finance a rozdělení moci, neboť Húsiové začali Sáliha podezírat z tajných kontaktů s Rijádem. Podle analytiků by Sálihův příklon k Saúdské Arábii mohl znamenat zvrat v událostech v Jemenu. 

Za pět dnů bojů mezi bývalými spojenci, tedy Húsii a Sálihem, přišlo v hlavním městě podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) o život 125 lidí a 238 osob utrpělo zranění. Boje podle MVČK sílí a organizace kvůli nim přesunula z Jemenu do Džibutska třináct svých pracovníků. Nemocnicím, které přijímají stále více těl, organizace dodá vybavení a také palivo pro generátory na výrobu elektřiny.

Prezident Hádí nabízí povstalcům amnestii

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí nabídne amnestii všem členům opozice, kteří ukončí spolupráci s povstaleckými šíity, oznámil předseda jemenské vlády Ahmad bin Daghr. Hádí také nařídil svým jednotkám, aby obsadily hlavní město Saná.

Húsiové nyní mají pod kontrolou sever Saná, Sálihovy jednotky jižní čtvrtě. Boje se soustřeďují na část města, kde sídlí ministerstva, a podle agentury AP se Húsiové zaměřují na domy členů Sálihovy rodiny, jeho politických spojenců a velitelů jeho jednotek. Civilisté se uchýlili do sklepů a humanitární operace jsou zastaveny. Koordinátor OSN pro humanitární operace požádal o šestihodinové přerušení bojů v úterý, aby měli civilisté čas odejít z domovů.

Během konfiktu v Jemenu dosud přišlo o život na deset tisíc lidí. Z domovů kvůli němu odešly tři miliony Jemenců a miliony jich zápasí s hladem.