Prostupná hranice mezi „Irsky“? Průlom se zatím nekoná, oznámil Juncker po schůzce s Mayovou

Lidé žijící na hranici mezi „Irsky“ jsou závislí na vzájemném obchodu (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová jednala v Bruselu se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Jen chvíli před napjatě očekávaným setkáním britští novináři informovali, že obě strany jednání o odchodu Británie z EU dokázaly najít shodu ohledně otázky budoucí podoby hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Má zůstat prostupná. Juncker ale po schůzce prohlásil, že sice došlo ke sblížení názorů, shoda se ovšem zatím nekoná. Dublin nad vývojem vyjádřil politování.

Podle Junckera budou jednání v týdnu pokračovat. Dosažení shody ještě před prosincovým summitem EU je stále možné, uvedl šéf Komise. Sám doufá, že v polovině měsíce EU schválí další fázi jednání.

Také předseda Evropské rady Donald Tusk po schůzce s Mayovou vyjádřil naději, že se podmínky odchodu přece jen podaří dořešit včas. V úterý byl prý připraven doplnit vnitrounijní programové body k jednáním o budoucnosti vztahů s Británií, ale Londýn a Komise požádaly o více času. „Bude to časově velmi napjaté, ale dohoda na prosincovém summitu je stále možná,“ prohlásil.

Tusk před deseti dny označil pondělní jednání jako nejzazší termín k nalezení dostatečné shody nad tématy první fáze brexitových rozhovorů.

Pokud by nepřišel dostatečný posun v otázce režimu irské hranice, finančního vyrovnání a práv unijních občanů po brexitu, nebude podle Tuska moci unijní summit na konci příštího týdne rozhodnout o začátku další fáze vyjednávání. Ta už se má týkat široké oblasti budoucích vzájemných vztahů, včetně pro Brity klíčové otázky obchodu.

Schůzka je zásadní. Politikům v Bruselu dochází trpělivost, chtějí už mít alespoň část dohody hotovou.
Lukáš Dolanský
zpravodaj ČT v Bruselu

Dohoda o irsko-irské hranici se nelíbí unionistům

Intenzivní víkendová jednání diplomatů o irské otázce, kde se jednalo především o potřebě zamezit vzniku standardního hraničního režimu na vnější hranici EU, ale skončila podle Daily Telegraph a Financial Times úspěšně.

Junckerův mluvčí potvrdil, že šéf komise telefonicky hovořil s irským premiérem Leem Varadkarem. Dublin žádal záruky, že i po brexitu zůstane hranice prostupná, jinak hrozil vetem jednání.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney potvrdil, že obě strany jsou „konečné dohodě velmi blízko“. I on naznačil, že ani po brexitu nebudou zavedeny celní ani pasové kontroly na hranicích.

Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky se dohoda nelíbí britským unionistům, kteří drží u moci menšinovou vládu Mayové. „Mayová jim musela ustoupit a připravenou dohodu s Bruselem za pět minut dvanáct odvolat,“ podotkl Kytka.

Dublin vyjádřil nad výsledkem jednání Mayové s Junckerem a Tuskem politování. „Jsme zklamáni a zaskočeni, že dohoda dnes nemohla být uzavřena. Rádi ale poskytneme britské vládě další čas, pokud ho potřebuje, abychom mohli dohodu uzavřít v nadcházejících dnech,“ řekl na tiskové konferenci irský premiér Leo Varadkar.

Kovář: V Irsku vzniknou dva celní režimy (zdroj: ČT24)

Británie v rámci brexitu opustí celní unii, a tudíž na ostrově vzniknou dva celní režimy. „Mohou být mimo celní režim pašovány některé produkty,“ vysvětlil expert z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Kovář, v čem spočívá problém.

Podle Kováře riziko nelegálního přesunu zboží není možné zcela eliminovat. „Evropská unie bude muset udělat ústupek v tom, že si členské státy řeknou, že jistou úroveň rizika jsou schopny přijmout, a Irové si na druhou stranu budou muset říct, že hraniční režim bude o něco přísnější, než je teď,“ očekává oboustranný kompromis.

Dohoda i o „rozvodovém účtu“?

Podle BBC Brusel i Londýn už také dosáhly dohody ohledně „rozvodového účtu“, tedy způsobu vypořádání závazků Británie jako člena EU, a práv občanů, kde je hlavní spornou věcí role Evropského soudního dvora.

Harmonogram vystoupení Velké Británie z EU
Zdroj: ČT24