Američané rozmístili v Jordánsku 700 svých vojáků

Washington - V Jordánsku bylo rozmístěno na 700 plně vyzbrojených amerických vojáků. Kvůli obavám z ohrožení ze strany sousední Sýrie, kterou zmítá už dva roky občanská válka, o to prý požádala sama vláda v Ammánu. Vojáci v zemi zůstanou tak dlouho, dokud to bude nutné. Syrská opozice dnes navíc oznámila, že už obdržela moderní zbraně, s nimiž může obrátit situaci v občanské válce ve svůj prospěch.

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy, který o vojenské přítomnosti v království dnes informoval, učinil Washington tento krok na jordánskou žádost. Vojáci byli do Jordánska vysláni oficiálně kvůli společnému vojenskému cvičení, které skončilo ve čtvrtek. Ve zprávě pro americký Kongres Obama dodal, že v zemi jsou také mimo jiné rakety Patriot a stíhací letouny F-16. Zůstat tam mají tak dlouho, dokud to prý bezpečnostní situace bude vyžadovat.

Minulý týden se dosud váhající USA rozhodly, že syrským povstalcům bojujícím proti režimu prezidenta Bašára Asada poskytnou vojenskou podporu, což Američané spolu se západoevropskými státy doposud odmítali. Přesvědčily je až údajné důkazy o používání chemických zbraní syrskými vládními silami proti povstalcům.

Rusko, které Asadovu vládu vyzbrojuje již dlouhá léta, důkazy zpochybňuje. Moskva se zároveň staví odmítavě k možnosti vytvořit bezletovou zónu nad Sýrií, což by mělo znemožnit syrským vzdušným silám zasahovat do války.