Osud řecké televize nejasný: Vládní koalice se nedohodla

Atény - Špičky řecké vládní koalice se nedohodly na dalším osudu veřejnoprávní televize a rozhlasu ERT. Šéf Demokratické levice (DIMAR) Fotis Kuvelis po schůzce s premiérem Antonisem Samarasem oznámil, že předseda vlády jeho návrh na reformu stanice odmítl.

Samaras se s koaličnímu kolegy kvůli ERT sešel v tomto týdnu už potřetí. Premiér trvá na tom, aby veřejnoprávní média vysílala jen s omezeným personálním stavem. Jeho koaliční partneři žádají, aby ERT obnovila svou činnost v plném dřívějším rozsahu, než se podaří vybudovat novou stanici se skromnějším obsazením.

Pracné hledání kompromisu

Spor o ERT vyvolal v řecké vládní koalici vážné rozepře, kvůli nimž se dokonce hovořilo o možnosti předčasných voleb. Opakovaná setkání koaličních lídrů na toto téma však ukazují, že všechny zúčastněné strany jsou nakloněny pracnému hledání kompromisu. Jejich jednání by měla vést i k určitým změnám ve vládě.

Samaras minulý týden ERT uzavřel, jak tvrdí, v rámci úspor. Propuštěno bylo 2700 lidí. Setkal se však s velkým odporem odborů, novinářů, ale i socialistů ze strany PASOK a dalšího koaličního partnera DIMAR. O opětovném zahájení vysílání rozhodl v pondělí večer i řecký nejvyšší správní soud, když nařízení vlády o uzavření ERT zrušil. Připustil plánované okleštění a změnu názvu.

Před budovou soudu dnes demonstrovalo několik stovek zaměstnanců ERT na protest právě proti zmenšení veřejnoprávního rozhlasu a televize.