Dakarská rallye byla zrušena

Paříž - Rallye Dakar se letos nepojede. Den před startem třicátého ročníku organizátoři letošní ročník zrušili. Informoval o tom Daniel Bilalian, šéfredaktor televizní stanice France-Télévisions, která je hlavním mediálním partnerem závodu. Později zrušení závodu potvrdili i organizátoři. Důvodem jsou bezpečnostní rizika v Mauretánii.

„Po řadě konzultací s představiteli francouzské vlády jsme se na jejich doporučení rozhodli po důkladném zvážení ročník 2008 zrušit,“ uvedli zástupci pořádající organizace Amaury Sport Organisation (ASO) v oficiálním prohlášení. Podle nich totiž existovaly přímé teroristické hrozby.

Na Štědrý den byli totiž v Mauretánii zabiti čtyři francouzští turisté. O pár dnů později zde při násilnostech zahynuli i tři vojáci. A právě v Mauretánii se měla během devíti dnů uskutečnit nejnáročnější část závodu. Zemi navštívili zástupci organizátorů a jednali o bezpečnosti závodníků. Mauretánská vláda přislíbila jezdcům ochranu. Pořadatelé poté prohlásili, že rallye i přes bezpečnostní rizika uspořádají. Ke konečnému rozhodnutí závod zrušit pravděpodobně přispěla i zpráva, že na území Maroka a Mauretánie jsou nyní přítomny ozbrojené složky al-Káidy.

„Zatím nám nikdo nic oficiálně neřekl. Jsme pozvaní na briefing, kde se máme dozvědět, co se děje,“ řekl ČTK pilot kamionu Aleš Loprais. Ten měl v letošním ročníku obhajovat loňské třetí místo v kategorii kamionů.

„Pořadatelé udělali maximum pro to, aby se závod jel, ale do celé věci mluví i francouzská vláda. Rallye je sice soukromá akce, ale po Africe se při ní přemisťují tisíce lidí a pořadatelé si nemohou dovolit vzít za ně odpovědnost,“ říká novinář ČRo1 Jan Říha. Jezdci, kteří se zůčastnili dnešní tiskové konference, podle něj do poslední chvíle doufali, že se letošní závod pouze zkrátí. I proto, že k podobnému kroku pořadatelé ještě nikdy nepřistoupili.

Rallye má potíže s bezpečností už od svého založení

Není to zdaleka první případ, kdy má dakarská rallye problémy s bezpečností, např. v loňském závodě musela být zrušena etapa do malijského Timbuktoo. Údajně zde měli být přítomní členové al-Káidy.

Jezdci už dříve projížděli státy, kde panovala nepříznivá bezpečnostní situace. Nejčastěji jsou závodníci ohroženi místními lupiči, kteří jezdcům kradou vybavení a nezřídka i vozy. V roce 1998 přepadli i dvě české tatrovky. První vyvázla jen s prostřílenými koly; dokonce dorazila do cíle na třetím místě. Druhou se nikdy nepodařilo najít.

Dnešní události otevírají téma zrušení rallye jako takové, protože ani příští rok nemusí být bezpečnostní situace v Africe lepší. Spekuluje si i o tom, že by se závod přesunul do jižní Ameriky.

Češi mezi Paříží a Dakarem jezdí už více než 20 let

Duchovním otcem závodu je Francouz Thierry Sabina. Ten se v roce 1977 při závodě Abidžan – Nice ztratil v Libyjské poušti. Drsný, ale intenzivní zážitek chtěl poskytnout i dalším závodníkům, a tak 1. ledna 1979 odstartoval historicky první závod Paříž – Dakar. Na startu tehdy stály ve společné kategorii motocykly, automobily i kamiony.

První Češi se v rallye objevili v roce 1985, kdy do závodu vyjely dvě jablonecké liazky. V první seděli Jiří Moskal, Jaroslav Joklík a Radek Fencl. Za volantem druhé seděl Francouz Alain Galand se spolujezdci Zdeňkem Kovářem a Josefem Brzobohatým.

Klasická trasa vede mezi francouzskou metropolí a senegalským hlavním městem Dakarem. V historii závodu už se ale několikrát měnila. Několikrát už se startovalo z Granady nebo z Lisabonu. V roce 1992 závodníci projeli celý africký kontinent, až na mys Dobré naděje. V roce 2000 se zase jelo z Dakaru do Káhiry.

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/35/3464.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/35/3465.jpg