Taliban nabízí vyměnit amerického vojáka za pět vězňů z Guantánama

Islámábád – Taliban oznámil, že propustí amerického vojáka Bowea Bergdahla výměnou za pět představitelů Talibanu, kteří jsou vězněni na Guantánamu. Bergdahla zadržují povstalci od roku 2009, podle mluvčího Talibanu je voják v pořádku, kde se nachází, ale neřekl.

Afghánské hnutí Taliban dnes oznámilo, že je připraveno propustit amerického vojáka, kterého drží v zajetí. Mluvčí Talibanu Šahín Suhail uvedl, že seržant americké armády Bowe Bergdahl je - podle toho, co je mu známo - v pořádku. Americký voják zmizel v červnu před čtyřmi lety v afghánské provincii. 

Teď ho chtějí talibanci vyměnit za pět svých vysokých představitelů. „Nejprve musí dojít k propuštění zadržovaných“, pak můžeme „začít budovat vzájemnou důvěru“, řekl Šahín.   

O tom, kde se Bergdahl v současné době nachází, Suhail žádné bližší podrobnosti nesdělil.

Předpokládá se, že Bergdahl je držen někde na pákistánském území členy obávané afghánské extremistické skupiny Hakkáníů, která je spojencem Taibanu. Taliban v minulosti zveřejnil několik videonahrávek s Bergdahlem.      

Prohlášení mluvčího Talibanu přichází v době, kdy Spojené státy a Taliban připravují mírové rozhovory v Dauhá. Dialog měl začít dnes, byl ale odložen kvůli námitkám afghánského prezidenta Hámida Karzaje, jehož vláda chce s Talibanem sama jednat.

Kancelář Talibanu v Dauhá se Afghánistánu nelíbí, vlajka musela dolů 

Taliban se tento týden etabloval na diplomatické scéně, když v Dauhá v Kataru zřídil svou kancelář, která má sloužit mírovým jednáním. Talibanci tady přitom vyvěsili vlajku a štít s nápisem Politický úřad Islámského emirátu Afghánistán. Proti tomu se ale ohradila afghánská vláda. „Takováto instituce Talibanu se nám nelíbí,“ řekl člen afghánské mírové rady Muhammad Ismáíl Kasemjar. 

A afghánské vládě se také nelíbí, že prostřednictvím této kanceláře chce Taliban navazovat vztahy s dalšími stranami, jako například s OSN. Kábul trvá na tom, že úřad musí sloužit pouze k mírovým jednáním. 

Afghánský prezident Hámid Karzaj v úterý oznámil, že vyšle do katarské metropole Dauhá svou delegaci k mírovým rozhovorům s Talibanem. Ovšem Spojené státy a Taliban následně oznámily, že zahájí rozhovory o možnosti ukončení téměř 12 let trvající války v Afghánistánu jako první, než k nim přiberou afghánskou vládu. Kábul se proto rozhodl jednání nakonec neúčastnit. Spojené státy se teď narychlo snaží situaci uklidnit, Taliban nakonec dokonce stáhl v Dauhá vlajku a odstranil také štít s nápisem.