Letiště na Bali už funguje, stále ale hrozí velká erupce

Po třech dnech obnovilo provoz mezinárodní letiště na indonéském ostrově Bali. Uzavřené bylo kvůli popelu z vulkánu Agung, který teď ale změnil směr. Na ostrově uvízlo až 120 tisíc turistů. V oblasti stále platí nejvyšší stupeň varování před případnou velkou erupcí.

Letiště v balijské metropoli Denpasaru denně odbaví nejméně 5 tisíc zahraničních turistů a patnáct až dvacet tisíc domácích návštěvníků. Důvodem jeho uzavření byl sopečný popílek, který může letadlům poškodit motory.

„Situaci stále bedlivě sledujeme,“ řekl AFP mluvčí letiště. Nevyloučil, že letiště bude opět uzavřeno, pokud vítr nebude foukat příznivým směrem. V úterý bylo zrušeno asi 440 letů, což ovlivnilo na 60 tisíc pasažérů. V pondělí byla čísla podobná, sdělil dále mluvčí letiště.

Sopka Agung se probudila v září po více než padesáti letech. Od víkendu chrlí oblaka bílého a šedého popela do výšky několika tisíc metrů a z kráteru se řine takzvaný bahnotok či lahar, tedy směs sopečného popela, úlomků ztuhlé lávy a velkého množství vody.

Evakuováno bylo asi 40 tisíc lidí ze vzdálenosti deseti kilometrů od sopky, desítky tisíc dalších ale i přes výzvy úřadů zůstávají na místě. „Je pravda, že zdejší centrum ve dne není tak přeplněné. Zůstávají tu hlavně ženy a děti, většina mužů dojíždí domů pracovat. Ženy jim tu připravují jídlo - většinou se všichni setkávají kolem třetí hodiny a společně se nají,“ uvedl místní dobrovolník Yudi.

Odborníci upozorňují, že sopka se chová podobně jako při výbuchu v roce 1963, kdy zahynulo asi 1100 lidí. Podle agentury AP ale není jasné, jak silná případná erupce bude nebo jak dlouho potrvá. České ministerstvo zahraničí vybídlo české turisty k obezřetnosti a ke sledování situace.