Útok na mešitu by mohl být zlom v boji proti teroristům na Sinaji

Události: Zlom v boji s islamisty na Sinaji? (zdroj: ČT24)

Na severu Sinajského poloostrova pokračuje hon na pachatele nejhoršího teroristického útoku novodobých dějin Egypta. Při vraždění v mešitě ve městě Bir al-Abd zemřelo 305 lidí včetně 27 dětí. Egyptská armáda bojuje v oblasti proti islamistům už od roku 2011. Vítězství jí zatím uniká. Reportáž natočil blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Ve válce proti islámským extremistům by teroristický čin v mešitě mohl být zlom. Chladnokrevný útok s cílem povraždit co nejvíc muslimů nemá v novodobých dějinách Egypta obdoby. „Teroristé se začali zaměřovat na náboženské cíle. Nejprve útočili na kostely. A teď přišli vraždit muslimy do mešity,“ uvedl egyptský expert na boj s terorismem Reda Mahmúd.

Ve snaze zajistit rychlé výsledky pokračuje egyptské letectvo v náletech na cíle islamistů. Prezident Abdal Fattáh Sísí coby bývalý maršál ale dobře ví, že války se jen ze vzduchu nevyhrávají, obzvlášť ne ty proti teroristům.

Proti islamistické guerille jsou tanky, dělostřelectvo a letecké bombardování jen málo účinné. I proto, že teroristé operují na 28 tisících čtverečních kilometrech pouštního a hornatého terénu severní Sinaje – v nejzanedbanějším regionu země, kde si Káhira nedokázala získat důvěru čtyř set tisíc místních obyvatel.

„Měli by raději nasadit rychlé jednotky speciálních sil, které by mohly zaútočit a zase se stáhnout. Nemají dost vojáků v malých městech,“ okomentoval egyptskou armádní strategii izraelský bezpečnostní expert Yossi Melman.

Papírová převaha

Na papíře má egyptská armáda jasnou převahu. Na Sinaji disponuje zhruba třiceti tisíci muži, členů Islámského státu jsou v regionu asi dva tisíce. Vedle moderní americké výzbroje mají Egypťané k dispozici špionážní informace od Izraele, jehož letectvo pomáhá i s nálety.

„Teroristé nacházejí úkryt mezi některými místními beduíny. Tyto beduínské kmeny se cítí být utlačované egyptskými úřady. Domnívají se, že káhirská vláda se o ně vůbec nestará,“ vysvětlil Yossi Melman.

Zkušenosti z Afghánistánu a Iráku ukazují, že bez podpory místních obyvatel se válka vyhrát nedá. Teď, když se cílem vraždění stal vlivný kmen kvůli spolupráci s armádou a súfijskému vyznání mystického islámu, by se proti teroristům mohly postavit i další.