Evropská komise nic nekomentuje: Demisi, korupci ani vyšetřování

Brusel – Rezignaci českého premiéra Petra Nečase ani probíhající vyšetřování údajné korupční aféry v ČR Evropská komise komentovat nebude. Brusel je však v kontaktu s českými úřady pro případ, že by se aféra týkala i evropských strukturálních fondů, uvedl dnes mluvčí komise Olivier Bailly.

„Viděli jsme zprávy z médií o rezignaci českého premiéra. Není na Evropské komisi, aby komentovala takovéto rozhodnutí v České republice, stejně jako v jiných členských státech. Myslíme si, že je to na státních úřadech, v tomto případě prezidentu Zemanovi a premiérovi, aby prošli celým procesem podle ústavního pořádku ČR. Pro tuto chvíli nebudeme dál komentovat,“ řekl Bailly. Stejně tak by prý nebylo vhodné, aby se komise vyjadřovala k probíhajícímu vyšetřování.

Mluvčí Evropské komise Olivier Bailly:

„Není na Evropské komisi, aby komentovala probíhající vyšetřování. Doufám, že chápete nutnost respektovat probíhající vyšetřování v ČR a taky soudní proces, který by v příštích dnech nebo týdnech mohl nastat. Nebylo by správné, aby Evropská komise zasahovala do toho, co se v ČR odehrává. Nemáme žádné informace o těchto případech a očekáváme, že vláda zákona a opatření na ochranu soukromého života budou respektovány. Je to opravdu záležitost českých úřadů, české policie a českých soudu, že tyto principy budou plně respektovány.“

Bailly dodal, že neví, zda předseda komise José Manuel Barroso byl v posledních hodinách v kontaktu s českým premiérem. Podle něj jsou ale s českými úřady v kontaktu „služby Evropské komise, které mají na starosti strukturální fondy“. Pokud se během vyšetřování objeví nějaké prvky ukazující, že se celá záležitost týká i použití strukturálních fondů v České republice, budeme muset vyšetřovat také na naší úrovni, prohlásil Bailly.

Mluvčí eurokomisaře pro regionální rozvoj Shirin Wheelerová později uvedla, že nic neukazuje na to, že by se celá věc evropských fondů týkala. Očekáváme oficiální potvrzení z české strany velmi brzy, sdělila. Zdůraznila současně, že žádné platby z evropských fondů nebyly zastaveny. 

Posselt i Seehofer poděkovali Nečasovi a chtějí spolupracovat i s novou vládou

Bavorský premiér Horst Seehofer a předák sudetských Němců Bernd Posselt ocenili odstupujícího českého premiéra za podniknutí historických kroků směrem k normalizaci vztahů s Bavorskem a za „stavění mostů“ k Němcům vysídleným po druhé světové válce. Toto sbližování by mělo podle obou bavorských politiků pokračovat i po Nečasově odchodu z čela české vlády.

Nečasovu odvahu stavět mosty k sudetským Němcům označil Posselt za historický čin, který nebude zapomenut. Zjevně tak narážel na Nečasovu únorovou návštěvu v Bavorsku, kde v zemském parlamentu český premiér opakovaně vyjádřil lítost Čechů nad příkořími způsobenými příslušníkům třímilionové německé menšiny vysídlené po válce z Československa. „Nabízíme každé demokratické koalici v České republice naši spolupráci, abychom dosáhli lepších sousedských vztahů v srdci Evropy,“ uvedl sudetoněmecký představitel, který je poslancem za bavorské vládní křesťanské socialisty v Evropském parlamentu. 

Bernd Posselt
Zdroj: Getty Images/Ralph Orlowski

Seehofer prohlásil, že odstoupení Nečase lituje. „Je škoda, že se naše cesty nyní rozcházejí,“ poznamenal a dodal, že chce Nečasovi napsat a ještě se s ním příležitostně sejít. „Myslím, že jsme oba vykonali něco historického,“ řekl bavorský premiér a vyjádřil přání, aby normalizace vzájemných vztahů pokračovala.

Vydáno pod