Dozvuky krvavé vzpoury pohraničníků v Bangladéši: 139 vojáků půjde na smrt

Bangladéšský odvolací soud potvrdil trest smrti pro 139 vojáků za účast na vzpouře z roku 2009. Informovala o tom agentura AFP. Vzpoura si tehdy vyžádala 74 obětí, mezi nimiž byly desítky vojenských velitelů.

Soud nižší instance v roce 2013 udělil trest smrti 151 vojákům. Souzeno tehdy bylo 846 obžalovaných. Kromě absolutních trestů padly také tresty doživotí a odnětí svobody od tří do deseti let.

Příčinou vzpoury jednotek nazývaných Bangladéšské pušky (BRD) byly neshody kolem nízkých platů a špatné výzbroje a výstroje. Jednotky pověřené ostrahou hranic mají celkem asi 70 tisíc mužů. Kromě pohraničnictví však bývají často povoláváni i na pomoc armádě či policii.

Vláda zneplatnila amnestii pro rebely po nálezu hromadných hrobů

V únoru 2009 se vzbouřily proti svým představeným stovky příslušníků BDR. Zmocnili se 2500 zbraní a vnikli na výroční zasedání vysokých velitelů a spustili palbu. 57 důstojníků bylo zabito a jejich znetvořená těla byla vhozena do stok nebo hromadných hrobů.

Ozbrojení pohraničníci obsadili několik bangladéšských měst. V jižní části země zablokovali dálnici a obsadili několik štábů armádního velení. Vzpoura skončila vyjednáváním a nabídkou amnestie pro účastníky rebelie, kterou ale vláda vzala zpět poté, co se objevily hroby s desítkami zabitých velitelů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Případ také vyostřil napětí mezi vládou a armádou. Vojáci špatně nesli krok tehdejší premiérky Šajch Hasíny Vadžídové, která se rozhodla se vzbouřenci vyjednávat a nepovolila armádě na nespokojence zaútočit.

Lidskoprávní aktivisté kritizovali zacházení s obviněnými

Bojovníci za lidská práva proces se vzbouřenci kritizovali jako nedůvěryhodný. Organizace Human Rights Watch (HRW) uvedla, že nejméně 47 podezřelých ve vazbě zemřelo a že podezřelí měli jen omezený přístup k právní pomoci.

„Soudit stovky lidí hromadně v jediné obrovské soudní místnosti, kdy mají obžalovaní minimální přístup k právníkům, je porušením mezinárodních právních norem,“ konstatoval šéf asijské pobočky HRW Brad Adams.

Podle agentury AFP bylo kromě stovek vojáků, kteří byli shledání vinnými u civilních soudů, odsouzeno i téměř 6000 vojáků u soudů vojenských. Bangladéš zažil v minulosti více než dvě desítky pokusů o převrat, kdy se armádní vůdci pokusili svrhnout vládu této extrémně chudé jihoasijské země. Jen dva puče byly úspěšné.