Rúhání slíbil umírněnost. Obohacování uranu se ale nevzdá

Teherán – Nový íránský prezident Hasan Rúhání je proti tomu, aby Írán zastavil program obohacování uranu. Na své první tiskové konferenci od svého pátečního zvolení řekl, že existuje mnoho jiných způsobů, jak budovat důvěru se Západem. Svět podezírá Írán z vývoje jaderné zbraně a program obohacování uranu může být součástí tohoto úsilí. Ke vztahům své země k USA Rúhání řekl, že jsou poznamenány hlubokými ranami.

„Doba, kdy Západ žádal, abychom zastavili obohacování uranu, je za námi,“ řekl. Írán má prý mnoho jiných způsobů, jak vybudovat důvěru a dokázat, že jeho jaderný program je bezproblémový a odpovídající mezinárodním normám. „Musíme vést aktivnější rozhovory se skupinou 5+1 (Rusko, USA, Francie, Británie, Čína a Německo). Problém jaderného programu lze řešit výhradně diplomaticky. Sankce a hrozby nejsou účinné… Sankce jsou nespravedlivé, Íránci neudělali nic špatného, aby jim byli vystavováni. Naše nukleární aktivity jsou legální,“ prohlásil.

Rúhání byl v minulosti vyjednávačem v jaderných otázkách a právě on vyjednal dočasné zastavení obohacování uranu. Při nynějších rozhovorech to ale íránští vyjednávači trvale odmítají.

MAAE: Írán pořád rozšiřuje jaderný program. Sankce jsou neúčinné

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano prohlásil, že Írán stále rozšiřuje svůj jaderný program a že mu v tom nezabránily ani mezinárodní sankce. Íránský jaderný program se vyznačuje „trvalým navyšováním kapacity i produkce“, řekl Amano. Na dotaz, zda tento program nezpomalují mezinárodní sankce, odpověděl: „Nemyslím, nevšiml jsem si, že by měly vliv.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu komentoval výsledek íránských voleb jako projev hlubokého odcizení Íránců a vládnoucího režimu. Upozornil ale na to, že prezident nemá pravomoc měnit jaderný program ani jaderné ambice země.

Hasan Rúhání:

„Doufám, že všechny země využijí nové příležitosti k vytvoření přátelských vztahů mezi islámskou republikou a světem.“

Syřané si musí své problémy vyřešit sami…

Rúhání se vyslovil také k situaci v Sýrii a prohlásil, že je proti jakémukoli zahraničnímu vměšování. Írán přitom patří k hlavním oporám Damašku a zřejmě se podílí i na jeho vyzbrojování. „Syrskou krizi musejí vyřešit Syřané. My jsme proti terorismu, občanské válce a zahraniční intervenci… Syrská krize se vyřeší prostřednictvím voleb. Svět musí respektovat současnou vládu (prezidenta) Bašára Asada až do příštích voleb,“ řekl.

Rúhání hodlá usilovat o konstruktivní vztahy Íránu se světem a vést Írán umírněným směrem. Pokud si prý například USA přejí vést s Íránem přímé rozhovory, musejí uznat právo Íránu na jaderný program. „Vztahy mezi Íránem a USA jsou velmi komplikovaný problém. Je to stará rána, kterou je třeba vyléčit,“ prohlásil. USA s Íránem nemají diplomatické vztahy od 80. let.

Konference musela být nečekaně ukončena

Tisková konference, na které se Rúhání vyjádřil k řadě témat, musela být náhle ukončena kvůli neznámému muži, který začal pokřikovat hesla ve prospěch vůdce íránské opozice Mír Hosejna Músavího: „Rúhání, pamatuj na to, že Mír Hosejn musí být přítomen.“ Músáví je od roku 2011 držen v domácím vězení. 

Ochranka po incidentu okamžitě odvedla prezidenta z pódia. Íránská státní televize, která konferenci přenášela živě, ostrým střihem zařadila záběry lidí u volebních uren.

Rúhání zvítězil už v prvním kole voleb, když získal těsnou nadpoloviční většinu hlasů - 50,7 procenta. Hlas mu dalo přes 18 milionů voličů.

Rozhovor s Petrem Pelikánem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod