Děti v pekingské školce dostávaly injekce a léky na uklidnění. Čína udělá celostátní kontrolu

Čínské ministerstvo školství se zaměří na mateřské školy kvůli zacházení s dětmi (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství v Číně chce provést bezpečnostní kontroly v mateřských školách po celé zemi. Rozhodlo se tak na základě několika nedávných případů týrání dětí. V sobotu čínská policie zadržela učitelku ze soukromého zařízení v Pekingu, která údajně používala ke zklidnění dětí léky a injekce.

Aféru kolem školky v luxusní pekingské čtvrti Čchao-jang rozpoutal časopis, který zveřejnil výpovědi rodičů, podle nichž mělo osm dětí ze dvou tříd na těle stopy po vpichu. Jednalo se o děti ve věku od dvou do šesti let.

Děti podle informací v médiích dostávaly také prášky či sirupy, po kterých spaly. Jeden rodič také řekl, že „neposlušné děti musely stát za trest nahé nebo byly zamčeny v tmavé místnosti“. Podle agentury Reuters některé děti hovořily dokonce i o nahém dospělém muži, který u nich prováděl „lékařské prohlídky“. 

Policie zadržela dvaadvacetiletou učitelku a ve vazbě skončila ještě jedna 31letá žena, která údajně šířila na internetu falešné zprávy o situaci v mateřské škole.

Školka patří k řetězci RYB, který provozuje zařízení pro předškolní děti a v Číně jich má asi 250. V září společnost vstoupila na burzu na Wall Street. Její vedení se na sociálních sítích za případ v Pekingu omluvilo a ujistilo, že učitelé, jichž se případ týká, byli propuštěni. Podle čínských zdrojů se propuštění týká tří osob.

Pomoc psychologů i vnitřní kontroly

Případ vyvolal znepokojení v celé zemi a spustil rozsáhlé vyšetřování i v dalších podobných zařízeních. Podle úřadů je potřeba zavést pravidelný mechanismus dohledu a zlepšit systém odpovědnosti za účelem potrestání osob zapojených do zneužívání dětí.

„Za prvé, máme institucionální záruku, například náš denní záznam z učeben, denní systém kontroly tříd, hygienický systém a bezpečnostní systém,“ uvedl zástupce generálního ředitele pro základní vzdělávání v Lanzhou Zhou Wen.

„Učitelé v mateřských školách odvádějí tvrdou práci. Když pracují dlouho, mohou vyhořet. Pozvali jsme proto psychology, aby jim poskytli poradenství a pomohli jim zbavit se tlaku,“ uvedl ředitel Changhong Kindergarten of Chengguan District v Lanzhou Li Juan.

Úřady vyzvaly vzdělávací instituce i k vlastním kontrolám. „Žádáme rodiče, aby hodnotili práci učitelů. Děti jsme požádali, aby vybraly nejpřívětivější a nejspolehlivější učitele. Kromě sebehodnocení a vzájemného hodnocení učitelů provádí kontroly dozorové oddělení. Pokud se někteří učitelé ukážou jako problémoví, bude to mít nezvratný dopad na jejich profesní rozvoj,“ řekla sekretářka ve čtvrté mateřské škole v okrese Heping v Tianjin Wei Yingqing.