Paniku v londýnském metru vyvolala hádka dvou mužů. Lidé se báli, že jde o útok

Hlasitá hádka dvou mužů zřejmě vyvolala v pátek paniku a následnou evakuaci rušné stanice londýnského metra Oxford Circus a sousední stanice Bond Street. Policie po obou mužích pátrala, podle BBC už je detektivové vyslechli.

Britská policie zveřejnila fotografie dvou mužů na nástupišti ve stanici Oxford Circus a vyzvala veřejnost, aby je pomohla identifikovat. Během soboty je našla – jeden má 21, druhý 40 let. Právě jejich spor zřejmě vyvolal paniku, která v pátek večer vedla k dočasné evakuaci dvou stanic podzemky. Svědci hovořili o tom, že zaslechli ve stanici střelbu, policisté ale žádné stopy po výstřelech nenašli.

„Nikdo vlastně nic neviděl, ale všichni utíkali, odhazovali tašky, plakali, křičeli,“ řekl agentuře DPA jeden ze svědků, který se schoval v blízké restauraci.

Zpočátku policie na incident reagovala tak, jako by se jednalo o teroristický útok. Na sociálních sítích se objevila řada falešných zpráv. Střílet se podle nich mělo nejen ve stanici Oxford Circus, ale i na řadě dalších míst.

Zásah policie u londýnského metra
Zdroj: Isabel Infantes/ČTK/PA

Při incidentu, který se odehrál v době začínajících předvánočních nákupů, utrpělo šestnáct lidí lehká zranění, většinou při tlačenici v davu prchajících.

Británie se letos stala terčem již pěti teroristických útoků, které si vyžádaly celkem 36 obětí. Nejtragičtějším byl sebevražedný atentát v multifunkční hale v Manchesteru, při kterém zahynulo 22 návštěvníků koncertu zpěvačky Ariany Grande a samotný útočník.