Šéf luhanských separatistů Plotnickij odstoupil, tvrdí jeho dočasný nástupce

Dosavadní vůdce samozvané Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny Igor Plotnickij odstoupil ze zdravotních důvodů. Oznámil to luhanský „ministr státní bezpečnosti“ Leonid Pasečnik s tím, že Plotnického úřad až do zvolení nové hlavy přebírá. Plotnickij ve čtvrtek obvinil sesazeného „ministra vnitra“ Igora Korneta z pokusu o násilné převzetí moci a poté uprchl do Ruska.

„(Plotnického) četné rány a otřes mozku měly následky,“ uvedl podle webu Kyiv Post Pasičnik. „Na základě (Plotnického) rozhodnutí do dalších voleb přebírám povinnosti šéfa republiky,“ dodal. Sám Plotnickij tuto dohodu ale zatím nepotvrdil. Podle ruské státní zpravodajské agentury TASS poslal Plotnickij luhanskému zákonodárnému sboru dopis, ve kterém informuje o svém odstoupení. 

Situace mezi luhanskými separatisty se vyhrotila na počátku týdne, kdy byl Kornet odvolán ze svého postu. Odvolaný politik pak do Luhanska povolal své ozbrojence, kterým pomohli jejich druzi ze sousední povstalecké Doněcké lidové republiky. Podle Kyiv Post to potvrdil jak Kornet, tak šéf doněckých separatistů Alexander Zacharčenko.

Zatímco Plotnickij obsazení Luhanska označil za puč, podle Korneta to bylo tažení proti ukrajinským diverzantům. Ještě v úterý Plotnickij tvrdil, že má situaci pod kontrolou a že nehodlá město opustit. 

Ve čtvrtek ale uprchl do Ruska, přičemž ho doprovázeli nejbližší lidé z jeho okolí. Podle Kyiv Post byl Plotnickij spatřen po příletu do Moskvy na letišti Šeremetěvo a jeho oficiální webová stránka přestala fungovat. 

Kreml se dosud k dění v Donbasu nevyjádřil, naopak Kyjev hovoří o vyřizování účtů mezi separatisty. Spekuluje se, že krize v Luhansku vyústí ve sjednocení obou povstaleckých republik. O jejich sloučení se již proruští povstalci v minulosti neúspěšně pokoušeli, nakonec ale k žádné dohodě nedospěli.