Zeman dostal v Jekatěrinburgu doktorát Jelcinovy univerzity. Na fóru propagoval traktory a tramvaje

Události ČT: Poslední den Zemanovy návštěvy v Rusku (zdroj: ČT24)

Poslední den své návštěvy Ruska zahájil prezident Miloš Zeman převzetím čestného doktorátu Uralské federální univerzity Borise Jelcina. Poté v Jekatěrinburgu promluvil na podnikatelském semináři, na který byli pozváni zástupci firem z Uralského federálního okruhu, územní jednotky zahrnující šest ruských oblastí a autonomních okruhů. Po následné prohlídce továrny na kompletaci českých letounů L-410 Zeman pětidenní státní návštěvu Ruska ukončil a odletěl do Prahy.

Během podnikatelského fóra byly uzavřeny čtyři dohody mezi českými a ruskými firmami. Celkem bylo během Zemanovy návštěvy v Rusku podepsáno třináct kontraktů v celkové hodnotě kolem 20 miliard korun. 

Spolupráci českých firem s partnery z uralského a západosibiřského regionu se věnoval podnikatelský seminář v Jekatěrinburgu, kterého se účastnil i prezident Zeman. Na fórum byli pozváni zástupci firem z Uralského federálního okruhu, územní jednotky zahrnující šest ruských oblastí a autonomních okruhů. 

obrázek
Zdroj: ČT24

K největším uralským podnikům se řadí obří strojírenský konglomerát Uralvagonzavod, s nímž podepsala smlouvu česká firma Pragoimex. Spolupracovat bude na modernizaci českých tramvají ČKD pro ruská města. Tramvaje by se měly modernizovat přímo v Jekatěrinburgu v závodě Uraltransmaš. Zeman na fóru zvlášť ocenil smlouvu, díky níž česká společnost Zetor Tractors dodá na ruský trh během příštích čtyř let několik tisíc traktorů.

S prázdnou neodletí ani prezident

Zeman v Jekatěrinburgu převzal čestný doktorát Uralské federální univerzity, jednoho z největších ruských vysokoškolských a výzkumných pracovišť. Titul prezidentovi udělila Vysoká škola ekonomiky a managementu, která je jednou z hlavních univerzitních institucí.

Uralská univerzita má v regionu 14 odboček, navštěvuje ji v současné době přes 50 000 posluchačů. Vysoká škola, jejíž základy byly položeny ve 20. letech minulého století, nese jméno prvního ruského prezidenta z 90. let Borise Jelcina, který se u Jekatěrinburgu narodil a na místní univerzitě studoval. Na katedře bohemistiky uralské univerzity studuje kolem 50 ruských posluchačů.

Jekatěrinburg, za sovětské éry Sverdlovsk, je tradiční průmyslovou oblastí a hlavním střediskem ruského hutního a těžařského průmyslu. Působí tu řada metalurgických provozů a závody na zpracování mědi, hliníku nebo uranu. Oblast je významným centrem zbrojařského průmyslu.

Obávaná montáž L-410 v Rusku prý kunovickou firmu neohrozí

Závěr Zemanovy státní návštěvy v Jekatěrinburgu patřil prohlídce montážní haly Uralského závodu civilního letectví (UZGA), který kompletuje letouny české výroby L-410. Stroje se montují na základě kontraktu UZGA se společností Aircraft Industries, která je od roku 2013 stoprocentním vlastníkem bývalé slavné firmy Let Kunovice. 

Dohodu o spolupráci s UZGA podepsal ruský majitel kunovické firmy v červenci 2015. Kontrakt vyvolal mezi zaměstnanci továrny v Kunovicích nervozitu a obavy o zaměstnání, loni vyhlásili stávkovou pohotovost. Závod v Jekatěrinburgu však podle vedení Aircraft Industries provoz kunovické továrny nemá ohrozit.

Zemana při prohlídce montážní haly doprovázel generální ředitel UZGA Vadim Badecha. V loňském roce firma Aircraft Industries dodala na ruský trh devět letadel, letos plánuje prodat celkem 12 z toho 11 do Ruska.

V příštím roce chce nabídnout první inovované typy L-410NG s větší životností a téměř dvojnásobným doletem. Závod UZGA, který kunovické stroje kompletuje, má pětasedmdesátiletou tradici a zaměstnává 2000 lidí. V plánu je vybudování nového montážního provozu, který zajistí stabilní dodávky letadel do Ruské federace.

Po prohlídce továrny prezident Zeman ukončil pětidenní státní návštěvu Ruska a odletěl do Prahy.