Horká linka mezi Korejemi funguje. KLDR to ale nebere

Soul - Severní Korea dnes ignorovala telefonát od svého jižního souseda na nedávno obnovené horké lince mezi oběma zeměmi. Stalo se tak poté, co bylo v úterý nečekaně oznámeno zrušení mezikorejských rozhovorů na ministerské úrovni, které se měly konat dnes.

Jižní Korea se na KLDR obrátila se svým telefonátem v 9:00 místního času (2:00 SELČ) prostřednictvím vládní horké linky zajišťované Červeným křížem. „Na hovor však na Severu nikdo nereagoval,“ sdělilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Jednání chystané na dnešek obě Koreje zrušily kvůli neshodám ohledně složení delegací obou zemí. Připravovaný dialog byl přitom vnímán jako známka zlepšení mezikorejských vztahů po několikaměsíčním zvýšeném napětí na Korejském poloostrově.

Vládní horkou linku, používanou k výměně zpráv o humanitárních a dalších záležitostech s Jižní Koreou, Severní Korea odstřihla 8. března. Předtím spolu zástupci obou Korejí podle jihokorejské agentury Jonhap telefonovali každý den vždy v 9:00 a v 16:00. Spojení bylo obnoveno 7. června.

Severokorejští vojáci na hranici s Čínou
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo News

Nezodpovězený telefonát „pravděpodobně souvisí s odvoláním plánovaných rozhovorů“, uvedl nejmenovaný ministerský zdroj. Na pořadu dvoudenních jednání měla být především obnova pozastavených bilaterálních obchodních styků, včetně znovuotevření společného průmyslového komplexu Kesong. V Kesongu jihokorejské firmy zaměstnávaly zhruba 53 000 severokorejských dělníků, než KLDR v dubnu průmyslovou zónu uzavřela.

Jižní Korea oznámila, že na schůzku vysílá jako vedoucího delegace svého ministra pro sjednocení. Když Soul vyzval Pchjongjang, aby poslal delegaci na stejné úrovni, KLDR to odmítla. Soul poté jmenoval náměstka ministra pro sjednocení jako vedoucího svého týmu vyjednávačů, Sever to však označil za provokaci a výsměch a odmítl na setkání do Soulu kohokoli poslat.