Zmizelá argentinská ponorka hlásila technické trable, posádce zřejmě zbývá kyslík na pár dnů

Argentina prý zachytila zvuky pocházející možná ze zmizelé ponorky (zdroj: ČT24)

Argentinské námořnictvo možná zachytilo pomocí sonarů zvuky pocházející z pohřešované ponorky ARA San Juan. Zněly jako bouchání nářadím o stěny plavidla, sdělil CNN činitel amerického námořnictva obeznámený se situací. Velitel námořní základny Gabriel Galeazzi sdělil, že když se naposledy ve středu vynořila, hlásila ponorka technické potíže. Podle expertů má posádka kyslík maximálně na 10 dnů. Polovinu této doby se už pohřešuje.

Plavidlo dostalo po hlášení technických problémů povel změnit kurz a zamířit na základnu Mar del Plata, uvedl Galeazzi. Na palubě ponorky se nachází 44 lidí, zásoby má nejméně na dva týdny.

Sedm slabých satelitních volání dosud dávala naději, že jsou námořníci stále naživu, argentinské námořnictvo ale v pondělí konstatovalo, že volání z pohřešovaného plavidla nepocházela. Nyní ale zdroj z amerického námořnictva sdělil, že Argentinci možná zachytili nové signály.

Po ponorce pátrají prostřednictvím letadel i lodí záchranné týmy ze sedmi zemí. Je mezi nimi například elitní záchranný tým britského námořnictva. „Ztrojnásobili jsme naše pátrací úsilí. Jedenáct lodí zkoumá plánovanou trasu ponorky,“ konstatoval Galeazzi.

Operaci ale komplikuje silný vítr a vlny vysoké až osm metrů. „Takové podmínky bohužel vydrží nejméně 48 hodin,“ podotkl Galeazzi.

Poslední známá poloha ponorky San Juan byla 430 kilometrů od pobřeží. Plavidlo mířilo z jihoargentinského přístavu Ushuaia do základny Mar del Plata. Armáda už dříve uvedla, že ponorka může mít například problémy se spojením nebo s pohonným systémem.

Mohlo jít o „katastrofální selhání“, řekl CNN bývalý potápěč amerického námořnictva William Craig Reed s tím, že ale také mohlo jít o menší problém a ponorka následně někde zůstala viset, případně se ocitla na dně.

Klíčové jsou nabité baterie a dost kyslíku

Vzhledem k tomu, že jde o ponorku na diesel, nikoli jaderný pohyb, tak je její schopnost zůstat pod hladinou časově omezená. Na moři mohou tyto typy zůstat měsíc, ale to neznamená, že tam tak dlouho vydrží potopené, upozornil Reed. „Záleží na tom, kdy naposledy dobili baterie, pustili tam čerstvý vzduch,“ dodal expert.

Pokud je plavidlo potopené, ale je stále neporušené, budou mít námořníci kyslík asi na týden až deset dnů, řekl odborník z australského Griffith Asia Institutu Peter Layton.

Členka posádky zmizelé ponorky Maria Krawczyková
Zdroj: Reuters/Ministerio de Defensa de Argentina

Na palubě ponorky je i Maria Krawczyková, první ženská členka argentinské posádky. „O kajutu se dělím se sedmi muži. Já spím dole,“ uvedla dříve.

K podobným zmizením dochází velmi vzácně. Naposledy v dubnu 2003 se kvůli poruše motoru ztratila čínská ponorka Velká zeď. Když ji po deseti dnech objevili, sedmdesát námořníků se už mezitím udusilo.

Vydáno pod