Syrská válka stvořila profesionálního džihádistu. Rusko se obává, že se jich do vlasti vrátí tisíce

Události: Návrat ruských džihádistů ze Sýrie (zdroj: ČT24)

Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo další rezoluci o prodloužení mise vyšetřující chemické útoky v Sýrii. Je to už po jedenácté od začátku syrského konfliktu přes šesti lety. Jako klíčový podporovatel režimu Bašára Asada se Moskva snaží nalézt politické řešení války. Hledá ale také cesty, jak bojovat proti džihádistům s ruským pasem vracejícím se do vlasti.

Výbuch na palubě letadla nad egyptskou Sinají a bombový útok v petrohradském metru oživily v Rusku temné vzpomínky z dob čečenských válek. Nyní se tato hrozba znovu vrací kvůli tisícům muslimských extremistů, kteří se snaží vrátit ze syrské fronty.

Vedle bezmála půlmilionu obětí a milionů uprchlíků se v syrské válce znovuzrodilo i další zlo – profesionální válečník světového džihádu. Ruskojazyční veteráni dokonce založili islamistickou žoldáckou agenturu Malhama Tactical.

„Objevují se zvěsti a zprávy o určitých organizacích, které se snaží vytvořit soukromé džihádistické jednotky,“ potvrzuje expert na blízkovýchodní bezpečnost Jonathan Spyer.

Malhamu Tactical založil muž známý jako Abú Rafík. Loni v březnu získal smlouvu na výcvik nových branců od syrské pobočky Al-Káidy. Později jeho muži, původem výhradně z někdejšího Sovětského svazu, bojovali proti vládě v bitvě o Aleppo.

Dopadení džihádisté v Sýrii
Zdroj: ČT24

Z Ruska odešly tisíce bojovníků

Prezident Vladimir Putin oznámil, že podle odhadů tajných služeb odešlo z Ruska bojovat na Blízký východ na devět tisíc lidí. Po jejich osudech pátrá publicista z Kavkazského uzlu Grigorij Švedov. Podle něj jde hlavně o zfanatizované mladíky. Zjistil ale, že do Sýrie odešla z Kavkazu také většina radikálů se mnohaletými bojovými zkušenostmi.

Bezpečnosti v Rusku to výrazně pomohlo. Tajné služby proto jdou tvrdě po všech, kteří se vrátí domů. „Velmi mnoho z nich se pokouší dostat díky falešným dokumentům do třetích zemí. Vědí, že cestu zpět do Ruska mají uzavřenou,“ říká novinář Švedov.

Dalším cílem džihádistů je Jemen

Zdroje Kavkazského uzlu potvrzují, že v okamžiku, kdy začal takzvaný Islámský stát v Sýrii prohrávat, začali zahraniční ozbrojenci hromadně prchat. Část z nich radikální ideologii zavrhla, jiní ale jen přešli na další bojiště.

„Teroristé pochopili, že konflikt v Jemenu vytvořil vakuum. Chtějí na tom vydělat a hledají u nás bezpečné útočiště,“ potvrzuje jemenský velvyslanec v Rusku Ahmed Al-Wahejši, že právě jeho země je novým cílem džihádistů.

Mezinárodní centrum pro boj s terorismem pátralo po původu sebevražedných atentátníků Islámského státu. Loni šlo nejčastěji o občany Tádžikistánu. Útočníci s ruským pasem byli na pátém místě.