Tři tchajkonauti letí v úterý do vesmíru - když počasí dovolí

Peking – V úterý zamíří z Číny do vesmíru další raketa s lidskou posádkou, která stráví na misi 15 dní. Kosmická loď Šen-čou 10 vynese k experimentálnímu vesmírnému modulu na oběžné dráze tři tchajkonauty, mezi nimiž je i jedna žena.

Šen-čou 10 odstartuje ze základny v poušti Gobi v odlehlé oblasti západní části Číny v 17:38 místního času (11:38 SELČ). Start Wang Ja-pchingové, Nieho Chaj-šenga a Čanga Siao-kuanga z kosmodromu Ťiou-čchüan v západočínské provincii Kan-su by mohl být odložen v případě špatných meteorologických podmínek.

Na oběžné dráze Šen-čou 10 zakotví u pokusné stanice Tchien-kung 1. Ta je na oběžné dráze od září 2011 a dvě kosmické lodě se už s ní spojily, přičemž jedna byla pilotovaná. V roce 2020 má být experimentální modul nahrazen novou verzí, která má vážit 60 tun. Co do velikosti má být šestinový ve srovnání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).

Dva muži a jedna žena, kteří kosmickou lodí Šen-čou 10 poletí, budou na oběžné dráze provádět různé vědecké experimenty a budou testovat systémy modulu. Rovněž mají na programu přednášku, kterou z vesmíru přednesou studentům na Zemi.

Wang Ja-pching, Nie Chaj-šeng, Čang Siao-kuang
Zdroj: ČTK/AP/Andy Wong

Nová mise bude pátým letem čínské rakety s lidskou posádkou od roku 2003, kdy astronaut Jang Li-wej při prvním čínském pilotovaném letu do vesmíru v kosmické lodi Šen-čou 5 čtrnáctkrát obletěl Zemi. Čína rovněž plánuje přistát na Měsíci s raketou bez lidské posádky a vyslat na jeho povrch robotické vozítko.

Vydáno pod