„Největší den v dějinách Zimbabwe.“ V ulicích Harare už slaví Mugabeho svržení

Mugabe musí jít, zní v ulicích Harare (zdroj: ČT24)

Tisíce obyvatel zimbabwské metropole Harare vyšly do ulic vyjádřit své nadšení nad očekávaným svržením prezidenta Roberta Mugabeho. Toho od středy drží v domácím vězení armáda, která v zemi de facto převzala moc. Její představitelé vyjednávají s autoritativním šéfem státu o jeho odstoupení. Demonstranti v ulicích vyjadřují nedočkavost a naději, že jejich vystoupení urychlí oficiální konec Mugabeho vlády, obviňované ze zavinění kolapsu kdysi jedné z nejbohatších afrických ekonomik.

Lidé mávají národními vlajkami, zpívají, tančí a objímají vojáky, líčí atmosféru v Harare agentura Reuters. Mnozí nesou transparenty s nápisy „Ne Mugabeho dynastii“ či „Mugabe musí jít.“

„To jsou slzy štěstí,“ cituje Reuters 34letého Franka Mutsindikwu. „Čekal jsem na tento den celý život. Konečně jsme svobodní.“ Další Zimbabwan se stanici BBC svěřil, že je to nový začátek: „Děkujeme armádě za tuto intervenci, která se obešla bez násilností.“

„Tohle je největší den v dějinách Zimbabwe,“ hlásá další účastník oslav v ulicích Harare. 

V Harare se oslavuje blížící se konec Mugabeho
Zdroj: Reuters
Mugabe musí jít, hlásá jeden z transparentů
Zdroj: Reuters

Vládní strana připravuje Mugabeho sesazení

Odvolání Mugabeho žádá i vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF), která připravuje rezoluci umožňující zahájit proces jeho sesazení. K tomu by mohlo dojít příští měsíc, kdy bude mít strana sjezd. „Jen zločinci, kteří ho obklopují, ho tlačí, aby zůstal u moci. Ale my jako strana a jako národ to nemůžeme dovolit,“ tvrdí člen ZANU-PF.

Podle zdrojů agentury Reuters uspořádá ZANU-PF v neděli ráno zvláštní setkání ústředního výboru k odvolání 93letého prezidenta z funkce šéfa strany.

Do země se mezitím vrátil Mugabeho rival Emmerson Mnangagwa, kterému chce ZANU-PF vrátit funkci viceprezidenta. Z té jej Mugabe odvolal 6. listopadu a rozpoutal tím současnou politickou krizi. 

O Mnangagwovi se v minulosti hovořilo jako o možném Mugabeho nástupci. Byl dlouholetým spolupracovníkem hlavy státu a někdejším šéfem bezpečnosti. Těší se popularitě mezi armádními generály a válečnými veterány.

V Harare se oslavuje blížící se konec Mugabeho
Zdroj: Reuters

Dalším řešením situace v Zimbabwe by mohly být předčasné volby, které navrhují například Spojené státy. „Všichni bychom měli spolupracovat na tom, aby moc v zemi získal znovu lid v souladu s ústavou. Zimbabwe má příležitost vydat se novým směrem, který musí zahrnovat demokratické volby a respektování lidských práv. Obyvatelé Zimbabwe si sami mají svou vládu vybrat,“ uvedl americký ministr zahraničí Rex Tillerson. 

Mugabe dobrovolně odejít nehodlá

Ve čtvrtek agentury informovaly, že Mugabe nadále tvrdí, že zůstává jediným legitimním vládcem země, a nemíní dobrovolně odstoupit před volbami naplánovanými na příští rok.

Mugabe je prezidentem této bývalé britské kolonie na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Hluboká ekonomická i politická krize sužuje zemi už řadu let – Zimbabwe se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti.

Vydáno pod