Libanonský premiér Harírí se vrátí do Bejrútu, kde chce vyjasnit svou pozici

Libanonský premiér Saad Harírí přiletěl ze Saúdské Arábie do Paříže, kde s prezidentem Emmanuelem Macronem jednal o politické krizi, kterou v Libanonu vyvolala Harírího nečekaná rezignace. Po setkání libanonský premiér oznámil, že se vrátí do vlasti na středeční oslavy Dne nezávislosti, sejde se s prezidentem Michelem Aúnem a vyjasní svou pozici. Aún Harírího rezignaci dosud nepřijal.

Francouzský prezidentský pár přijal Harírího s manželkou a synem
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

„S ohledem na politickou situaci v Libanonu odjedu v příštích dnech do Bejrútu, zúčastním se oslav Dne nezávislosti a po setkání s prezidentem Aúnem zveřejním své postoje k situaci v zemi,“ oznámil Harírí po setkání s Macronem.

Z Paříže se Harírí také telefonicky spojil s libanonským prezidentem Michelem Aúnem, aby mu potvrdil, že během oslav Dne nezávislosti 22. listopadu bude v Bejrútu a při této příležitosti se s ním chce setkat a vyjasnit svou pozici.

Saad Harírí oznámil svou nečekanou rezignaci před dvěma týdny ze Saúdské Arábie. Jeho prodloužený pobyt v Rijádu a fakt, že se nevrátil do Libanonu, aby demisi osobně předal prezidentovi, vyvolal spekulace o tom, že je zadržován násilím. Libanonský prezident Michel Aún dokonce mluvil o únosu.

Libanonský premiér Harírí v Paříži s prezidentem Macronem
Zdroj: ČTK / AP

Rezignace kvůli obavám o život?

Harírí v pátek odmítl domněnky, že by byl v Rijádu zadržován proti své vůli, a na svém twitterovém účtu uvedl jako důvod svého dlouhého pobytu v Saúdské Arábii konzultace o budoucnosti Libanonu a jeho vztazích s arabskými sousedy.  

Harírí, který má také saúdskoarabské občanství, je dlouhodobým spojencem Rijádu. Svou rezignaci zdůvodnil obavami o život a kritizoval rostoucí vliv Íránu a Hizballáhu v Libanonu. V Libanonu podle něj panuje stejná atmosféra jako v roce 2005 před atentátem na jeho otce a někdejšího premiéra Rafíka Harírího.

Rijádu se nelíbila Harírího vstřícnost vůči Hizballáhu

Podle nedávných informací agentury Reuters se sunnitské Saúdské Arábii ani trochu nezamlouvaly náznaky vstřícnosti Harírího vůči šíitskému Hizballáhu.

Tato skupina podporovaná Íránem má dobře vyzbrojené bojové křídlo, křesla v parlamentu i v libanonské vládě. Když se Rijád před deseti lety snažil Hizballáh oslabit, skončilo to boji mezi libanonskými sunnity a šíity a převzetím kontroly Bejrútu ze strany Hizballáhu.

Saad Harírí stojí v čele libanonské vlády od listopadu 2016. Jeho rodina má v Saúdské Arábii nemovitosti i další majetek, kvůli čemuž tam premiér často jezdíval.