Dívka v červených šatech jako symbol tureckých protestů

Istanbul – V tureckých městech stále zuří protivládní protesty. Při nočních protestech dokonce demonstranti proti policii použili zápalné lahve. Terčem kritiky byly dosud naopak zásahy policistů, kteří neváhali rozhánět odpůrce kabinetu slzným plynem nebo gumovými projektily. Vysvětlení od tureckých úřadů proto žádá Evropská unie. Tvrdé zásahy proti demonstrantům začínají kazit pověst země, která chce být prototypem moderní islámské demokracie a také lákadlem pro turisty. A hněv proti turecké vládě má už dokonce i svoji ikonu - dívku v červených šatech, na niž policista útočí slzným plynem.

Žena v červených šatech před kordonem policistů působí poněkud nepatřičně. Neozbrojená stojí tváří v tvář vojenskému zásahu. Pro mnohé tak ztělesňuje tisíce lidí po celém Turecku,  kteří se postavili autoritářskému režimu premiéra Erdoğana a jsou svědky agresivní reakce policie. Znázorňuje vysokoškolskou studentku Ceydu Sungarovou, které policista stříká do obličeje slzný plyn. Fotografii pořídil 28. května fotograf Osman Orsal a na sociálních sítích se začala šířit po celém světě. Dostala se i na plakáty a samolepky a aspiruje na tak na to, aby se zařadila do dějin fotografie.

Demonstrující přitvrdili, hází zápalné lahve

Erdoğan požadavky protestujících odmítá a stejný postoj zaujímá i jeho vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP). „Místní volby budou v březnu 2014, prezidentské v srpnu 2014 a parlamentní v červnu 2015. Jakákoli změna harmonogramu není možná,“ uvedl místopředseda AKP Hüseyin Celik po schůzi vedení strany.

Předčasné volby přitom vedle demonstrantů po týdenních protestech požaduje i opozice. Podle nacionalistické Strany národní akce Devleta Bahçeliho by měli voliči premiérovi po dění posledních dní znovu potvrdit jeho mandát. „Postoj předsedy vlády tu krizi ještě zhoršil. Myslíme, že je načase, aby obnovil svůj mandát,“ uvedl Bahçeli.  

Erdoğan  ovšem připouští pouze to, že policie proti účastníkům protivládních demonstrací použila tvrdé prostředky; krok to však měl být oprávněný. Vysvětlení teď žádá Evropská unie. „Nepřiměřená síla policie proti těmto demonstracím nemá v demokracii místo. Jsem rád, že to přiznává i turecká vláda. Teď je důležité zahájit nejen rychlé a transparentní vyšetřování, ale povolat k odpovědnosti i konkrétní osoby,“ podotkl evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle.

Turisté by se měli vyhýbat srocením lidí

V přímořských letoviscích je teď na dovolené až osm tisíc Čechů. Všichni by ale měli být v pořádku a bezprostřední nebezpečí jim podle ministerstva zahraničí nehrozí. Většinou se rekreují mimo ohniska protestů. „Doporučujeme našim občanům, aby se vyhýbali různým srocením v Turecku a také respektovali doporučení tureckých orgánů,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Vydáno pod