Kambodžský premiér Hun Sen si pojistil volby. Nejvyšší soud rozpustil nejsilnější opoziční stranu

Vládnoucí režim v Kambodži se několik měsíců před parlamentními volbami zbavil konkurence. Tamní nejvyšší soud rozpustil hlavní opoziční stranu a více než 100 jejích členů vykázal z politiky. Premiér Hun Sen, který zemi vede už 32 let, tak nebude mít v příštích volbách konkurenta. Dcera zatčeného vůdce opozice vyzývá Západ k uvalení sankcí na Kambodžu.

Opoziční Kambodžská národní strana záchrany (CNRP) byla obviněna ze spiknutí proti vládnoucí Kambodžské lidové straně. Hun Sen přitom už v minulosti využil soud, aby se zbavil konkurence.

„Nejvyšší soud nařídil rozpustit Kambodžskou národní stranu záchrany a zakázal 118 jednotlivcům politickou činnost na pět let počínaje dnem oznámení rozsudku,“ sdělil soudce Dith Munty, který je sám členem vládnoucí strany. 

Hun Sen, premiér Kambodže
Zdroj: Samrang Pring/Reuters

Opoziční CNRP obvinění odmítá a označuje ho za politicky motivované. Ve volbách v roce 2013 nečekaně posílila a byla připravena v příštím roce získat si velkou část veřejnosti. V důsledku soudního rozhodnutí nebude mít vládnoucí strana ve volbách v příštím roce žádného významného konkurenta. Více než polovina jejích členů už ze strachu před zatčením uprchla ze země.

Podle agentury AP se takovýto verdikt soudu očekával. Vláda dlouhodobě obviňovala opoziční Kambodžskou národní stranu záchrany, že usiluje o její svržení, a obrátila se na soud s žádostí o její rozpuštění. V září byl vůdce CNRP Kem Sokha obviněn z velezrady a snahy svrhnout vládu Hun Sena, a to za podpory USA.   

Mezinárodní organizace pro lidská práva už rozhodnutí soudu kritizovaly, stejně jako Hun Senovu vládní stranu. Aktivisté uvedli, že Kambodža se nyní stala de facto zemí jedné strany a že volby plánované na příští rok zcela ztratily význam. Dcera Kema Sokhy prohlásila, že mezinárodní společenství by nyní mělo na Kambodžu uvalit sankce. 

Pronásledování opozice není v Kambodži nic nového a téměř vždy za ním stojí 65letý Hun Sen a jeho okolí. Hun Sen v minulosti patřil k Rudým Khmerům, ale zběhl od nich a podílel se na jejich konečné likvidaci. V roce 1985 se ve svých 33 letech stal premiérem.