Turecko v reakci na nezdařený puč dočasně propustilo čtvrtinu diplomatů

Turecké ministerstvo zahraničí dočasně propustilo čtvrtinu diplomatů. Podle úřadu se prokázala jejich účast na nezdařeném pokusu o převrat. Kabinet zahájil loni v červenci rozsáhlé čistky ve státní správě. O práci přišlo na 160 tisíc lidí včetně soudců, policistů či učitelů. Kolem padesáti tisíc osob skončilo za mřížemi.

Turecká diplomacie podezírá dotyčné ze spoluviny, sdělil na rozpočtové schůzi turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. Pozastavení činnosti diplomatů podle něj vycházelo ze „seriózních dokumentů“. 

Ankara viní z naplánování pokusu o vojenský převrat z loňského července síť kolem duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a vinu odmítá. Turecko stále žádá Američany o Gülenovo vydání, aby mohl být předán k trestnímu stíhání.

Při pokus o puč přišlo o život 250 lidí. V Turecku pak bylo pozatýkáno na 50 tisíc osob a přes 100 tisíc lidí přišlo o práci nebo byli sesazeni na nižší funkce. Turečtí představitelé tvrdí, že Spojeným státům předali zjevné důkazy o Gülenově zapojení do puče.

Ochránci lidských práv i někteří ze západních spojenců Turecka vyjadřují obavy, že vláda využila puče jako záminky k potlačení jakéhokoliv odporu či nesouhlasu. Ankara naopak tvrdí, že pouze rozsáhlé čistky mohly zneškodnit hrozbu představovanou Gülenovou sítí, která hluboce pronikla do institucí, jako je armáda, školy a soudy.