Pět mrtvých po střelbě v Santa Monice - včetně střelce

Santa Monica (USA) – Čtyři lidi zabil střelec u univerzitního areálu v americkém městě Santa Monica v Kalifornii. Dva z nich byli údajně útočníkovi příbuzní. Sám pachatel byl nakonec zastřelen zasahujícími policisty. Incident se stal v době, kdy Santa Moniku navštívil americký prezident Barack Obama. V současné chvíli ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by útok měl spojitost s Obamovou návštěvou. Přesný motiv činu zatím není znám.

Útočník nejprve začal střílet na dům, který pak zapálil. V hořícím domě byla nalezana dvě těla. Podle Los Angeles Times by se mohlo jednat o střelcova otce a bratra. Poté vrah začal nedaleko domu střílet na automobil, který unesl a přesunul se jím do areálu místní univerzity. Tam začal náhodně střílet po kolemjdoucích. Dva zabil, několik dalších zranil.

Hlídka kalifornské dálniční policie obdržela zprávu o muži ozbrojeném několika střelnými zbraněmi, který střílel na autobus a další vozidla. Jeden ze svědků popsal střelce jako bělocha ve věku přes 20 let vyzbrojeného brokovnicí a vyjádřil přesvědčení, že měl komplice. Střelec byl podle policie dopaden a smrtelně zraněn v místní univerzitní knihovně.

Incident se stal v době, kdy je v Santa Monice americký prezident Barack Obama. Ten se k události zatím nevyjádřil. „O incidentu víme, (prezidentovu) návštěvu to neovlivnilo. V tomto okamžiku je to záležitost místní policie,“ uvedl mluvčí tajné služby ve Washingtonu. Motiv incidentu policie nezná.

Policie dál vyšetřuje případ střelby v americké Santa Monice (zdroj: ČT24)