Čech chtěl na voru doplout z Tchaj-wanu do Japonska

Tchaj-wan - Neuvěřitelný příběh Čecha řeší úřady na Tchaj-wanu. Z ostrova chtěl na provizorním voru doplout do Japonska. Smělý pokus ale ztroskotal už po pár minutách. Martinu Psotovi teď hrozí vyhoštění. Imigračním úředníkům údajně řekl, že mu ve vlasti jde o život, a proto uvažuje o tom, že podá žádost o azyl.

Záchranáři na Tchaj-wanu nevěřili svým očím, když spatřili potápějící se plavidlo. Pár trubek, kusy dřeva a plastu. Muž na jeho palubě byl v problémech a zanedlouho i ve zprávách. 

Pobřežní hlídka nevycházela z údivu ani když trosečník promluvil. Řekl, že je Čech, na Tchaj-wanu utratil všechny peníze a neměl na cestu domů. Chtěl překonat 1 400 kilometrů, které dělí Tchaj-wan a Japonsko. Zvládl jich ale jen pět. Nápad na bláznivou plavbu prý dostal při sledování filmu Pí a jeho život. 

Neuvěřitelný příběh Čecha (zdroj: ČT24)

Českého dobrodruha ale zřejmě čeká vyhoštění. Takový scénář si ovšem nepřeje. Tvrdí, že mu v domovině jde o život. „Řekl jen, že je voják a zabíjel teroristy. Řekl, že když se vrátí do své země, tak ho zabijí,“ uvedla Maruko Yenová z imigračního úřadu. 

Martin Psota byl na Tchaj-wanu půl roku. Polovinu z toho nelegálně. Úřady ho posadí na letadlo domů, pokud mu někdo nepošle peníze na pokutu. 

Příběh z Tchaj-wanu připomíná osud jiného českého trosečníka. Před sedmi lety našla posádka švédského tankeru v Severním moři muže, který se vydával za Jihoafričana. Švédské úřady zjistily, že jde o 49letého Jiřího Kvapila a ze země ho vyhostily.

Vydáno pod